Ben je aan het daten, maar merk je dat jouw date continu over zijn/haar ex praat? Ojee, dit is foute boel. Naast dat het waarschijnlijk geen goed teken is, kan het ook super irritant zijn. Want hallo, jij zit nu voor hem, dus waarom blijf je dan maar praten over het verleden en je ex? Niet echt een leuke date vibe..

Natuurlijk is het een onderwerp wat je besproken moet hebben met elkaar, en kun je het even over exen hebben, maar als je merkt dat jouw crush hier maar niet over op kan houden, moet je misschien toch ingrijpen. Het is immers niet iets wat je moet laten voor wat het is. Maar wat betekent het als je date maar blijft praten over zijn/haar ex? Wij leggen het je uit, en geven tips over hoe je hier het best mee om kunt gaan.

@theotherguy
@theotherguy

Onopgeloste problemen

Het is in ieder geval duidelijk dat jouw date nog in zijn/haar hoofd zit met een ex. En dit is uiteraard geen goed teken. Een date is namelijk een gelegenheid om aan iets nieuws te beginnen, een nieuw hoofdstuk in jouw leven, en daar horen verhalen uit het verleden niet de hoofdrol in te spelen. Natuurlijk is het logisch dat je over exen praat, zoals eerder genoemd, is dat een onderwerp wat voorbij kan komen op een date, maar hier te lang in blijven hangen is niet de bedoeling.

Niet per se negatief

Wat je niet moet vergeten, is dat het niet altijd negatief hoeft te zijn wanneer jouw date over zijn/haar ex praat. Het is mooi als diegene kan vertellen wat voor een mooie tijd zij samen hebben gehad (niet te lang en te vaak natuurlijk). Het kan iemand ook sieren wanneer hij/zij liefdevol over een ex praat. Dat betekent in ieder geval dat er geen wrok of liefdesverdriet meer achter zit, en dat jouw date is doorgegaan met het leven en toe is aan iets nieuws.

Nog niet over ex heen

Oeps, het is echt een teken dat jouw date nog niet over zijn/haar ex heen is als ze hier maar over blijven door ratelen. Het is een probleem wanneer iemand nog steeds gevoelens (of dit nou liefdes gevoelens zijn of haat) heeft voor zijn/haar ex. Je kunt dan maar beter eerlijk zijn en zeggen dat je het gevoel hebt dat jij geen prioriteit bent tijdens de date, en dat je dit jammer vindt.

What to do?

Probeer nog niet meteen de handdoek in de ring te gooien, want wie weet komt het nog goed. Probeer eerst het onderwerp te veranderen, zodat je aangeeft niet over ‘de ex’ door te willen praten. Werkt dit niet? En merk je dat jouw date alweer begint met een verhaal over zijn ex? Nu is het tijd om echt in te grijpen. je kunt dit bijvoorbeeld doen door heel direct te zijn en te zeggen: ”Ik heb het idee dat je liever met je ex zou willen zijn dan met mij, je praat alleen maar over hem/haar”. Bam! Dan is het maar meteen duidelijk.

Ga je liever voor een iets subtielere aanpak? Ook begrijpelijk. Dan kun je bijvoorbeeld zeggen: ”Goh, je praat wel erg veel over je ex, kan het zijn dat je nog niet helemaal over hem/haar heen bent?”. Ook duidelijk, maar iets liever en subtieler. En hierdoor kun je meteen weer een interessant en leerzaam gesprek hebben.

Reactie afwachten

Nadat jij jouw date hebt ‘gewaarschuwd’ (of dit nou op de subtiele manier, of de hardere manier is), is het belangrijk om te observeren hoe hij/zij hierop reageert. Dit is eigenlijk het aller belangrijkst. Merk je dat jouw dat schrikt, en dat hij/zij zich een beetje schaamt? Dat is een goed teken!

Merk je dat iemand verdrietig of boos wordt? Dit is een minder goed teken. Dit betekent waarschijnlijk dat hij/zij nog niet helemaal ready is om aan iets nieuws te beginnen. Erg jammer, maar het is maar beter dat je hier vroegtijdig achterkomt. En als we eerlijk zijn, zit niemand te wachten op een date die maar niet op kan houden over zijn/haar ex, right?

Lees ook: Dit is het beste datings advies dat je ooit zult krijgen (vergeet al het andere)