Droom je van een liefde in het buitenland? Hou er dan rekening mee dat de etiquettes van daten verschillend zijn per land. Zo is het niet in elk land normaal om elkaar te begroeten met drie zoenen maar gaan mensen liever voor een knuffel. En ook het dilemma over de rekening (wíe betaalt er in hemelsnaam) per land anders.

daten in verschillende landen FEM FEM

Taalexperts van Babbel (een taal app) hebben onderzocht wat de date gewoontes waren in tien verschillende landen. Ben je in ieder geval voorbereid mocht je in het buitenland een leuk iemand tegen het lijf lopen.

Frankrijk

Je geeft mekaar gelijk twee kussen op de want en gedoe om wie nou de rekening betaalt is er niet. Die gaat gewoon doormidden aan het eind van de date.

Spanje

Wederom weer twee kussen op de wang. In Spanje moet je ook rekening houden met taboe-onderwerpen. Zo zijn politiek, religie en geldzaken onderwerpen waar je het níet over mag hebben. Ook hier wordt de rekening gesplit tenzij de man besluit heel galant te willen zijn.

Italië

Gesprekken blijven redelijk vaag, je gaat niet te veel in detail over je persoonlijke leven. Ook hier doe je aan twee kussen én het splitten van de rekening.

Australië

Down under in Australië begroeten ze elkaar met één kus op de wang en in plaats van ergens een borreltje te drinken schijnt samen naar een klimmuur zéér populaire te zijn. Lekker een sportief uitje aangezien de Australische samenleving heel gefocust is op fitness.

Nederland

Je kent het wel, je ontmoet elkaar, geeft elkaar drie kussen op de wang. Eventueel een knuffel – kan ook. Gespreksonderwerpen die je moet vermijden? Exen. En eigenlijk deel je in Nederland ook wel de rekening.

Brazilië

Een handdruk vinden ze veel te zakelijk. In Sao Paulo gaan ze voor één kus op de wang en in Rio twee. De rekening wordt eigenlijk altijd wel betaalt door de man en heb je zin om over je ex te praten dan doe ze daar niet zo moeilijk over.

Duitsland

De Duitsers houden van knuffels en onderwerpen waar je het niet over mag hebben zijn: geld, je ex, politiek en religie. Over de hoeveelheid drank je op een avond drinkt doen ze niet moeilijk. The more, the merrier.

Polen

Had je plannen om een fles wijn te delen? Don’t do it. De Polen bestellen liever hun eigen drankje. Oh ja, en je geeft elkaar een knuffel als groet. Net als in vele landen is het hier normaal om de rekening te delen en je sluit je date af met één kus op de wang…tenzij het heel gezellig is geweest. Dan is het uiteraard iets uitgebreider.

Zweden

Nog meer knuffelaars. Kussen zorgt alleen maar voor verwarring. Je first date is meestal een koffie date met een zoetige snack wat eventueel kan uitlopen tot een biertje.

Rusland

Daten in Rusland is nét even iets anders dan alle andere landen. De initiatiefnemer van de date is niet alleen verantwoordelijk voor de manier waarop je iemand begroet, maar ook de rekening. Zelfs de eventuele taxi rit van hun date naar huis komt uit hun portomonnee.

Lees ook: de leukste plekken om te daten in Amsterdam.