Het weekend is achter de rug. Een weekend vol met feestjes en terwijl de maandag wel fatsoenlijk verliep, heb je op de dinsdag last van een gigantische dinsdagdip. Maar hoezo nu pas? Hoe zit dat nou precies?

dinsdagdip FEM FEM

Heb jij in het weekend veel gefeest en gebruik gemaakt van drugs? Dan is dit de reden voor jouw dinsdagdip. Het hebben van een dinsdagdip is vaak gekoppeld aan het gebruik van verschillende soorten drugs waardoor er een soort geluksstofjes in je lichaam zijn aangemaakt. Maar deze stofjes zijn niet onbeperkt en raken op waardoor jij na een weekendje feesten je behoorlijk brak kunt voelen. Ook kan je je hierdoor droevig voelen en dit is waarom:

Serotoninesysteem

Als jij tijdens een feest of festival besluit om een pilletje in te nemen, dan kan het zo zijn dat je de dinsdag daarna last hebt van een dipje. Dit heeft te maken met het feit dat jouw serotoninesysteem is uitgeput. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op stemming en heeft rust nodig om zich te herstellen. Als je echt heel veel (en vaak) gebruik maakt van drugs, raakt het serotoninesysteem meer en meer uitgeput. Hierdoor zal jij nog meer last hebben van dat dipje.

Versterking

Dat lege en droevige gevoel kan door verschillende factoren versterkt worden. Voelde jij je al moe voordat je naar een feest of festival ging? Dan ga je je zeker niet beter voelen. Daarna is de klap namelijk alleen meer groter. Dit komt omdat het normale leven weer begint het jij gewoon weer aan het werk moet. Dit wekt neerslachtige gevoelens op.

Waarom dinsdag?

Je zou denken dat dit gevoel gewoon op de maandag zou komen, maar toch verschijnt het pas op de dinsdag. Dit komt omdat je lichaam pas later een signaal krijgt dat je een tekort hebt aan serotonine.

Heb je ook wel eens last van een flinke werk dip, gebrek aan motivatie, ellendige deadlines en collega’s die aan je kop staan te zeuren? Dan kan het dat je te maken hebt met een winterdip op je werk.