Er is een grote kans dat je iemand kent die wel eens (of regelmatig) last heeft van paniekaanvallen, met een beetje pech heb je er zelfs zelf last van. Het is moeilijk om tijdens een paniekaanval uit te leggen wat je voelt, daarom ga ik nu mijn best doen voor alle mensen die dit gelukkig nooit hebben hoeven meemaken. 

Paniekaanval
Photo by Brooke Cagle

Wie wel eens een paniekaanval heeft gehad in het bijzijn van anderen weet heel goed dat dat erg moeilijk kan zijn. Vaak kun je bijna tot niet praten en dat maakt het knap lastig om uit te leggen hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Daarom schrijf ik een kleine handleiding voor alle hulpeloze liefdevolle mensen die ons op zo’n moment proberen te helpen.

1. Zeg niet dat we rustig moeten worden

Wanneer je een paniekaanval hebt wil je niets liever dan rustig worden, als je ons steeds blijft vertellen wat we al weten raken we alleen maar gefrustreerd omdat juist datgene niet lukt. Sla liever gewoon een arm om diegene heen zodat hij of zij zich niet alleen voelt.

2. Communiceren

Alhoewel het een natuurlijke reactie is om iemand op zo’n moment vragen te stellen, is het tijdens het hebben van een paniekaanval soms erg moeilijk om te antwoorden. Verwacht niet altijd een antwoord terug en blijf ook niet de hele tijd vragen stellen. Wanneer we ons beter of misschien slechter voelen, dan proberen we dit vaak wel duidelijk te maken.

3. Het kost veel energie

Het hebben van een paniekaanval kost heel veel energie. Mijn paniekaanvallen houden soms uren aan en daarna hoef je niet te verwachten dat ik nog iets kan doen. Besef je goed dat iemand die net een paniekaanval heeft gehad niet voor de lol even moet gaan liggen of opgewekt en vrolijk kan zijn.

4. Leid diegene af

Dit is erg persoonlijk, maar bij sommige mensen kan het werken om ze af te leiden door over andere dingen te praten. Vraag liever niet steeds tussendoor of het beter gaat, ook al is het lief bedoelt. Bij de een werkt het goed om ademhalingsoefeningen te doen, terwijl dat bij mij juist zorgt voor meer paniek.

5. Praat erover

Heeft je partner, vriend of vriendin regelmatig paniekaanvallen? Praat erover en geef hem of haar het gevoel dat het niet erg is. Ook is het handig om te weten wat diegene tijdens een paniekaanval het fijnst vindt. De een is liever alleen terwijl de ander graag een arm om zich heen heeft.

Zoals ik al eerder schreef is het hebben van angst- of paniekaanvallen voor iedereen verschillend. Ik heb nu beschreven wat mij tijdens een paniekaanval opviel bij mijn partner, en hopelijk komt het jullie van pas!

Lees ook: Heb jij al een tijdje je rijbewijs maar heb je rijangst?