Je zit niet lekker in je vel en duikt het liefst tussen de lakens om even te ontsnappen aan je emoties. Deze dutjes worden ook wel ‘depression naps’ genoemd. Je ontwijkt iets negatiefs in je leven, een makkelijke manier om je problemen even aan de kant te schuiven. Maar of het juist is? Als je na zo’n dutje wakker wordt besef je dat de problemen er nog steeds zijn. Ze kunnen tevens nog erger worden, omdat ze voorkomen dat je actief leeft en je ’s nachts moeilijker in slaap komt. Wij zetten activiteiten op een rijtje die je wél moet doen, in plaats van dutten als een depressie toeslaat.

depressie-femfem

Schrijf het op

Dankbare mensen zijn gelukkige mensen. Als je per dag een paar minuutjes besteedt aan het schrijven van ongeveer 3 tot 5 dingen waar je dankbaar voor bent, begin of eindig je de dag een stuk positiever. Schrijven over je gevoelens kan vaak een helende werking hebben. Je gedachten op een rijtje zetten creëert rust!

Ga naar buiten

Verstop jezelf niet steeds binnen. Ga naar buiten en geniet van de frisse lucht en zonnestralen. Zonlicht stimuleert het produceren van hormonen die depressie tegengaan. Na een flinke wandeling zul jij je vast beter voelen!

Help anderen

Focus je eens op iemand anders, die dezelfde problemen heeft als jij. Het is makkelijk om in beslag genomen te worden door onze eigen problemen, maar een ander helpen kan de dingen relativeren en jou even pauze geven. Samen sta je ook een stuk sterker!

Bewegen

Probeer iedere dag te bewegen. Ga naar de sportschool of ga een rondje hardlopen. Wanneer je beweegt wordt er een bepaald stofje in je lichaam aangemaakt, waardoor je je een stuk beter voelt. Als het een keertje niet lukt of je hebt geen zin, maakt het ook niet uit.

Ga naar de dokter

Denk je dat bovenstaande opties jou geen hulp kunnen bieden of denk je dat er iets anders aan de hand is? Neem dan contact op met je dokter. Je hoeft je niet te schamen, professionele hulp kan je namelijk goed helpen om van je negatieve gevoelens af te komen. En onthoud: je bent niet de enige en je staat er niet alleen voor!

Het komt er dus eigenlijk op neer dat we het tegenovergestelde moeten doen van wat een depressie ons vertelt te doen! Wat doe jij als je depressieve gevoelens ervaart?

Voel jij je vaak onzeker? Door deze tips ga jij weer stralen van zekerheid!