Op vakantie gaan naar een tropisch gebied waar we heerlijke cocktails kunnen drinken is geweldig, maar het ligt nou niet bepaald om de hoek. Voor veel vakantiebestemmingen pakken we dan ook het vliegtuig. Hoewel dit een ideale manier van reizen is, kan dit nogal lastig zijn voor mensen met vliegangst. Heb jij hier nou last van? Hou de volgende dingen dan in je achterhoofd tijdens het vliegen.

Last van vliegangst? Hou deze geruststellende dingen in je achterhoofd tijdens je volgende vlucht

Niets is zo vervelend als urenlang met zenuwen in het vliegtuig zitten. Waarschijnlijk heb je de standaard uitspraken als ”vliegen is veiliger dan autorijden” al wel eens gehoord, en dan weet je dus ook al dat deze uitspraak niet helpt. Daarom hebben wij een aantal geruststellende dingen die wél helpen voor je op een rijtje gezet.

1. Motoren

Ben jij nou bang dat één van de motoren kapotgaat tijdens je vlucht? No worries, vliegtuigen kunnen prima vliegen met één motor. Ook voor neerstorten hoef je in dit geval niet bang te zijn: vliegtuigen kunnen nog steeds veilig landen wanneer alle motoren uitstaan.

2. Vermoord door een ezel

De kans dat je vermoord wordt door een ezel is groter dan dat je overlijdt door een vliegtuigongeluk. Nu lijkt vliegangst ineens wel een heel irrationele angst! 😉

3. Overlevingskans bij neerstorten

We worden nog wel eens gek gemaakt door alle horrorverhalen die we op het nieuws horen over neerstortende vliegtuigen. ‘Alle inzittenden zijn overleden’ is een zin waar wij mega bang door worden. Maar de kans dat je een vliegtuigongeluk overleeft is eigenlijk best wel groot. In Amerika is de kans zo’n 95 procent en buiten Amerika nog steeds 90 procent.

4. Veiligste manier van transport

Oké, we hebben al gesteld dat iedereen klaar is met het horen van dit argument, maar het is toch echt zo! Als je naar de statistieken kijkt is de kans dat je omkomt bij een auto-ongeluk 1 op 5.000 (0,02%). Zelfs geraakt worden door bliksem heeft een lagere kans dan omkomen in een vliegtuigcrash, deze kans is namelijk 1 op 13.000 (0,008%). De kans dat je overlijdt door een vliegtuigongeluk is héél klein: namelijk 1 op de 11.000.000 (0,000009%).

5. Elke dag vliegen

Over die statistieken gesproken, als je elke dag zou vliegen zou het statistisch gezien 19.000 jaar moeten duren voordat je een overlijdt in een vliegtuigongeluk. En dat is héél erg lang! Vliegangst is dus écht niet nodig.

6. Turbulentie

We geven toe dat wij ook zeker geen fan zijn van turbulentie. Het voelt misschien heel eng, maar het is compleet ongevaarlijk. Er is zelfs nog nooit een vliegtuig neergestort door turbulentie! Vind je het nou toch geen fijn gevoel? Dan kan je het beste een ochtendvlucht nemen, dan heb je er het minste last van. Ook plekjes in het midden van het vliegtuig voelen het minst van turbulentie.

Lees ook: Dit is waarom je altijd bij het raam zou moeten zitten als je gaat vliegen