Ga je op vakantie met het vliegtuig vanaf Schiphol? Dan ben je waarschijnlijk zo gestresst over de wachttijden, dat de plek waar je moet zitten in het vliegtuig je eigenlijk niets meer uitmaakt. Als je maar bij de zon komt, right? Toch zou dit je wel uit moeten maken, want de reden waarom je het beste bij het raam kunt zitten is niet alleen om van het uitzicht te genieten…

vliegen raam
Bron: Pinterest

Dit is waarom je altijd bij het raam zou moeten zitten

Behalve een prachtig uitzicht bij het raam, heb je volgens het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences ook een stuk minder kans om snotterend of kuchend op je vakantiebestemming aan te komen. Dat komt doordat je bij het raam een stuk minder in een aanraking komt met andere mensen om je heen. Hierdoor word je natuurlijk ook minder snel aangestoken met een verkoudheidsvirus. Zitten alle stoelen bij het raam al vol? Dan kun je het beste de stoel in het midden van de rij kiezen. Hier ondervind je het nadeel dat je van links en rechts aangestoken kan worden, maar dat is nog steeds beter dan bij het gangpad zitten. 

Liever niet aan het gangpad

Bij het gangpad zitten is namelijk de minst prettige plek in een vliegtuig, ondanks dat je op deze plek heel makkelijk naar de wc kan gaan. In het gangpad krijg je namelijk te maken met passagiers die even hun hand op je stoel of armleuning leggen als zij voorbij lopen. Absoluut geen pretje, dus probeer dat plekje aan het gangpad of in het midden van de rij te voorkomen. 

Er zitten ook nadelen aan bij het raam zitten

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan bij het raam zitten, want makkelijk naar de wc gaan zit er helaas niet in. Maar daar blijft het niet bij, doordat je een stuk minder loopt dan de mensen aan het gangpad heb je volgens Men’s Health meer kans op trombose bij vluchten van meer dan vier uur. Het wordt dus kiezen of delen: neem je het voor lief om een verkoudheidje op te lopen of kies je toch echt voor het uitzicht en de kleinere kans op ziektes? 

Lees ook: Door deze simpele trucjes kun jij goedkoper vliegen