Hebben jij of je partner last van een lager libido? Om er mee te beginnen… let’s normalize it. Het is niet het einde van de wereld om even geen vuurwerk tussen de lakens te hebben. Daar hoeven jullie je absoluut geen zorgen over te maken. Er zijn zo veel belangrijkere dingen die bij een relatie komen kijken.

Bron: Gossip Girl

1. Samen zijn

Quality time. Daar is geen strenge regel voor, het is wat voor jullie het beste werkt natuurlijk. Of jullie elkaar elke dag zien of alleen in de weekenden. Zorg er wel voor dat jullie duidelijke afspraken maken en dat jullie er beide mee eens zijn. Het laatste dat je wilt is dat iemand iets met tegenzin gaat doen.

Maar waarom is tijd samen doorbrengen zo belangrijk? Misschien moeten we de vraag andersom stellen. Waarom niet? Quality time geeft juist voordelen aan je relatie. De band tussen jou en je partner wordt alleen maar versterkt, dat zorgt er voor dat jij vlekkeloos je soulmate kunt vertrouwen. Dat willen we toch allemaal?

2. Emotioneel veilig voelen

Je emotioneel veilig voelen bij je partner betekent dat jullie je veilig genoeg voelen om open en kwetsbaar te zijn. Wanneer je partner je gekwetst heeft, is het belangrijk dat je het kan vertellen. En andersom ook natuurlijk! Daarentegen kunnen partners die zich emotioneel niet veilig voelen defensief of strijdlustig worden en zich terugtrekken, afsluiten of de situatie helemaal vermijden.

3. Positieve interacties

Bang dat je relatie ten onder gaat omdat er geen vuurwerk tussen de lakens is? Volgens The Magic Relationship Ratio zorgen deze positieve interacties ervoor dat de meeste relaties slagen. Wees geïnteresseerd, toon affectie en empathie, accepteer elkaars perspectief en dol met elkaar. Dit is veel belangrijker!

4. Intimiteit

Als mensen kennen we drie soorten intimiteiten. De emotionele intimiteit, dit houdt in dat je over elkaars gedachtes, angsten en verlangens kunt praten. Dit kun je aanmoedigen bij je partner door open vragen te stellen. “Hoe komt het dat jij je zo voelt? Wat is iets wat je probeert te doen, maar bang voor bent?”

Verder hebben we experimenterende intimiteit: Dit heeft alles te maken met teamwork. Vind een hobby wat jullie beide leuk vinden en doe dat alleen met z’n tweetjes. En hoe leuk is het om samen ‘jullie dingetje’ te hebben.

Als laatst hebben we de mentale en intellectuele intimiteit: leer samen nieuwe dingen. Denk bijvoorbeeld aan het koken van nieuwe recepten of om een nieuwe taal te leren. Groei samen.

5. Respect

Respect is één van de belangrijkste factoren in een relatie. Door iemand te respecteren win je iemands vertrouwen. En dat is wat jullie als stelletje willen, toch? Ja, tijd samen doorbrengen is goed. Maar geef elkaar soms wat ruimte… jullie hebben gewoon nog een eigen leven. Of jullie nou samenwonen of niet, je eigen dingen moet je altijd kunnen blijven doen. Dus doe dat vooral! Respecteer elkaars mening, grenzen en doelen. Als je maar vanaf de zijlijn je partner in crime blijft supporten!

Fysieke intimiteit is ook belangrijk, maar

Een spannend momentje hier en een bedavontuurtje daar. Tuurlijk is het fijn om intiem met je partner te zijn, maar een stabiele relatie met een goede band is stukken belangrijker. Wil je toch een keer een hete nacht? Zo zorg je voor vuurwerk tussen de lakens.