Maak jij je ook vaak druk over wat anderen van jou denken? Je maakt een verkeerde opmerking bij een collega en je denkt na afloop dat je hierdoor niet meer leuk genoeg bent. Wij snappen het, maar wist je dat jouw idee hierover vaak helemaal niet klopt? Dit blijkt uit meerdere onderzoeken.

mening van anderen over ons

Psychologie

De onderzoeken tonen allemaal aan dat ons idee van de mening van anderen over ons, in werkelijkheid vaak heel anders is dan we denken. In de psychologie is er een naam voor het goed kunnen weten wat anderen over ons denken, namelijk ‘meta accuracy’. Wanneer je goed kunt raden wat iemand over je denkt, dan heb je het bij het juiste eind.

Onderzoek 1

Het eerste onderzoek is van Journal of Research in Personality waar mensen vragen werden gesteld over hun eigen persoonlijkheid. Daarna werd dit gevraagd aan de mensen uit hun omgeving en daar kwam een verrassend resultaat uit. De mensen zeiden over zichzelf heel wat anders dan hun omgeving liet weten. Hun omgeving beantwoorde de vragen vaak allemaal met hetzelfde antwoord en hadden dus samen hetzelfde beeld over de deelnemer, terwijl de persoon in kwestie stellig het tegenovergestelde over zichzelf dacht. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de persoon over zichzelf dacht dat hij/zij heel netjes en geordend is, terwijl moeders, vriendinnen en zelfs collega’s juist allemaal vonden dat diegene een echte sloddervos is.

Onderzoek 2

De resultaten van dit onderzoek van de afdeling psychologie van de University of Toronto zijn ook verbazingwekkend. Zij onderzochten hoe het werkt met selfies. Ze lieten de proefpersonen zo’n 35 foto’s van zichzelf maken. Daarna moesten ze er één uitkiezen die zij het mooiste vonden en waarvan ze dachten dat anderen die ook mooi zouden vinden. Deze plaatsten ze op Instagram. Het onderzoek wees uit dat de foto waarvan de proefpersoon dacht dat anderen hem mooi zouden vinden, totaal niet klopte bij de mening wat anderen echt van die persoon vonden. Ook al heb je nog zo je best gedaan voor een mooie foto.

Minder gelukkig

Nu denk je vast: kon ik maar beter weten hoe ik goed in de smaak kan vallen bij mensen. Uit Duits onderzoek blijkt juist dat dit helemaal niet fijn is om goed te kunnen raden. Een goede meta accuracy zorgt er namelijk voor dat je minder gelukkig bent dan als je niet goed weet wat een ander van je vindt. Dit komt omdat je dan zo goed weet wat andere mensen van je vinden, dat je iets té zelfverzekerd wordt en je alleen maar kijkt naar wat je zelf vindt. Je denkt dan niet meer na over wat anderen van je vinden en daarom ga je bijvoorbeeld grapjes maken die je zelf leuk vindt, terwijl anderen deze vaak helemaal niet leuk vinden.

Zijn anderen heel negatief over jou? Zo vermijd je deze negativiteit van anderen.