Tijdens het solliciteren naar een baan let je potentiële baas op andere dingen dan je zou denken. Zo is het in orde hebben van je CV niet meer het enige wat belangrijk is, maar kun jij er door je aan de volgende punten te houden voor zorgen dat je in ieder geval je kans een beetje vergroot. Solliciteren is namelijk al spannend genoeg! 

Solliciteren
Photo by Trent Szmolnik

Doe onderzoek!

Doe, nadat je een uitnodiging hebt ontvangen, altijd onderzoek naar het bedrijf waar je sollicitatie zal plaatsvinden. Zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt van het bedrijf, zodat je in ieder geval de algemene vragen kunt beantwoorden. Wie de baas is, wanneer het bedrijf is opgericht en bijvoorbeeld de missie en visie, zijn altijd handig om te weten. Niet alleen kom je zo voorbereid op je gesprek, ook weet je op die manier zeker of je zelf bij het bedrijf past.

Straal zelfvertrouwen uit

Ondanks dat je misschien heel zenuwachtig bent voor je sollicitatie gesprek, geef ze de indruk dat je het allemaal onder controle hebt. Praat rustig zodat je niet gaat stotteren en geef altijd een stevige handdruk als je binnenkomt en weggaat. Weet jij van jezelf dat je soms niet weet wat je met je handen moet doen? Leg ze voor je op tafel, maar let er wel op dat je in een open houding zit. Bedenk vooraf een aantal vragen, zodat ze de indruk krijgen dat je je goed hebt verdiept en echt geïnteresseerd bent. Wees enthousiast, maar hou het wel natuurlijk.

Bereid een (elevator) pitch voor

Tijdens een sollicitatie zijn ze geïnteresseerd in jou en jouw kunnen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent, zodat je een kort en compact verhaaltje over jezelf kunt vertellen. Stel je voor dat je op een dag met iemand in de lift stapt waar jij indruk op wilt maken, maar je hebt maar tot dat diegene op zijn verdieping aankomt. Je moet in een paar minuten een kort en krachtig verhaal kunnen vertellen om iemand te kunnen overtuigen voor jou te kiezen. Vandaar de naam elevator pitch. Door het van te voren te oefenen, weet je zeker dat je geen belangrijke punten mist.

Maak een persoonlijke website

Het hebben van een goede CV is natuurlijk belangrijk, maar tegenwoordig wordt iedereen online opgezocht. Wanneer je potentiële baas jouw naam Googled, dan zal het een aangename verassing zijn als hij een website tegenkomt over jou. Op een website heb je veel meer ruimte om jezelf weer te geven dan op een A4’tje. Laat dan ook zeker de kenmerken waar je trots op bent zien, zodat jouw potentiële baas een idee krijgt wie hij binnenhaalt.

Social media

Zorg er vóór dat je gaat solliciteren naar je droombaan voor dat gênante Facebook en Instagram foto’s zijn verwijderd of op privé staan. Het zou zonde zijn als je daardoor een verkeerde indruk wekt en misgrijpt naar de baan die je zo graag had willen hebben.

Kleding

Natuurlijk moet je altijd dragen waar jij je het meest zelfverzekerd in voelt, maar doe vooraf onderzoek naar de bedrijfscultuur en pas je kleding daar een beetje op aan. Zorg ervoor dat je representatief bent, ook al solliciteer je op een functie waarbij je de hele dag achter een computer moet zitten.

Lees ook: Alle woorden die je per direct uit je CV kan schrappen