We weten allemaal hoe vervelend ongesteldheid kan zijn; buikkrampen, hevig bloedverlies en emotionele uitbarstingen. Maar er zijn een aantal dingen die niet veel vrouwen weten over het gebruiken van een tampon. Dus bij deze: dingen die je nooit moet doen met een tampon.

Mean Girls de film
Mean Girls de film

Tampon

Denk jij dat je precies weet hoe je een tampon moet gebruiken? Dan kan het weleens zo zijn dat je je vergist. De onderstaande dingen moet je nooit doen met een tampon.

Alleen je handen wassen na het inbrengen

Was jij alleen je handen na het inbrengen van een tampon, let dan goed op! Het is juist ook heel belangrijk dat je je handen wast voordat je je tampon inbrengt. Je handen bevatten namelijk heel wat bacteriën die je liever niet daar down under wilt. Was daarom áltijd je handen om vaginale infecties te voorkomen. Let ook goed op dat je je nagels ook goed schoon maakt.

Je tampon niet diep genoeg inbrengen

Je hebt vast weleens gehad dat je je tampon niet ver genoeg inbracht, erg onprettig! Wanneer je tampon namelijk te laag zit kan dit irriteren of zelfs pijn doen. Je tampon hoort in het middelste gedeelte van je vagina te zitten, omdat daar relatief weinig gevoelszenuwen zitten. Als je hem goed inbrengt, voel je dus helemaal niks.

Je tampon niet vaak genoeg vervangen

Ook al bloed je niet veel, je moet je tampon altijd om de 4 tot 8 uur vervangen. Een vochtige warme tampon is namelijk een hele goede plek voor bacteriën. Verwissel dus altijd je tampon!

Een tampon gebruiken voor afscheiding

Soms heb je tussen je ongesteldheid door last van afscheiding, gebruik hier nooit een tampon voor! Gebruik liever een inlegkruisje. Een tampon kan namelijk je zuurgraad van je vagina verstoren, wat uiteindelijk voor infecties kan zorgen. Niet bepaald fijn.

Je tampon niet vervangen na het plassen

We doen het waarschijnlijk allemaal wel eens, maar het is beter om je tampon te verwisselen als je naar de wc gaat. Houd op zijn minst het touwtje aan de zijkant, je wilt namelijk niet dat deze zeiknat wordt.

Je tampon niet vervangen na het zwemmen

Vervang áltijd je tampon na het zwemmen. Je tampon neemt namelijk niet alleen jouw bloed op, maar ook het water van een zwembad. En het is natuurlijk niet heel fris om een tampon gevuld met chloor of zout water bij je te dragen.

Geparfumeerde tampons gebruiken

Er zijn nog altijd geparfumeerde tampons op de markt, het is echter beter om deze te vermijden. De parfum verstoord niet alleen je zuurgraad, maar kan ook voor andere ongemakken als jeuk en huidirritaties zorgen.

Lees ook: Bizarre feitjes over ongesteldheid die jij nog niet wist