Wanneer jij in je twintiger jaren beland, lijkt het volwassen leven pas écht te beginnen. Zo breekt het moment aan dat jij je eigen rekeningen gaat betalen en andere belangrijke zaken zelf moet regelen.  Hoewel er geen leeftijd of specifiek moment is die je officieel classificeert als een volwassene, zijn er toch enkele eigenschappen die ervoor zorgen dat je hier aardig dichtbij komt. Om je leven in je twintiger jaren makkelijker te maken hebben we vier dingen verzameld die je zeker voor elkaar wil krijgen voor je 25e.

gedaan voor je 25e FEM FEM

1. Een goede maaltijd bereiden

Afhaalmaaltijden of voorverpakt voedsel is natuurlijk makkelijker dan zelf in de keuken te gaan staan. Maar dit is niet alleen slecht voor je lichaam, maar ook voor je portemonnee. Na je 25e zal je stofwisseling ook vertragen, dus des te meer reden om zelf een goede maaltijd te kunnen bereiden. Het is namelijk een verplichte volwassen vaardigheid om een paar recepten onder de knie te hebben. Daarbij kun je ook nog eens indruk maken op iemand wanneer je lekker kan koken.

2. Je grenzen kennen als het gaat om alcohol

Katers zijn in je late tienerjaren nog redelijk rooskleurig, maar tegen de tijd dat jij 25 jaar bent, is dit sprookje voorbij. Dan heb je namelijk bijna 3 dagen nodig om te herstellen van een avondje uit. Wanneer jij je grenzen kent, zal dit lang niet zo erg zijn en kun je een leuke avond hebben zonder de rest van de week als een wrak door het leven te gaan.

3. Regel je financiën

Het beheren van je financiën kan lastig zijn, maar het is nog moeilijker om met schulden te moeten leven. Wanneer je een onverwachte factuur binnenkrijgt, is het niet de bedoeling dat je doet alsof het er niet is. Om financiële problemen te voorkomen, kun je beter een realistische begroting opstellen die de kosten van je huur, auto, rekeningen, boodschappen en andere kosten dekt. Het is vooral belangrijk om onder je middelen te blijven leven en niet meer uit te geven dan je daadwerkelijk hebt. Droom jij over het starten van een eigen bedrijf? Ook hier moet je rekening gaan houden met kosten. Zo kan het dus verstandig zijn om maandelijks een bedrag apart te zetten om in je eigen bedrijf te stoppen of leen geld bij bijvoorbeeld Becam zodat jij een realistisch businessplan kan opstellen én weet waar jij over twee jaar staat.

4. Voer reparaties zelf uit

Taken als het vervangen van een lamp, het verversen van de olie, het verwisselen van je autoband en het in elkaar zetten van Ikea-meubels zijn goed om onder de knie te krijgen. Wanneer je in staat bent om dit zelf te regelen, ben je onafhankelijk en zul jij je uiteindelijk voldaan voelen. Het laat zien dat jij voor jezelf kan zorgen en daar geen hulp bij nodig hebt. Dat laat pas echt zien dat je volwassen bent.