Nu het wat langer licht is en de temperaturen een stuk aangenamer zijn, genieten we vaker van een borrelavondje. Hoewel het negen van de tien keer goed gaat, kijken we soms net iets te diep in het glaasje. De volgende ochtend heb je dan waarschijnlijk meteen spijt, want die bonkende hoofdpijn en dat misselijke gevoel is toch iets minder leuk. Toch blijft het bij veel mensen niet alleen bij deze fysieke klachten tijdens een kater. Je kunt er mentaal ook flink last van hebben door een dip na een avondje wijnen.

dip na een avondje wijnen
Bron: Pinterest

Hangover anxiety

Naast die bonkende hoofdpijn en het misselijke gevoel kun je ook last krijgen van mentale klachten. Een kater gaat namelijk regelmatig gepaard met depressieve of angstige gevoelens. Dat uit zich in klachten als paniek- of angstaanvallen of hevige emoties voelen. Deze vervelende gevoelens zijn een gevolg van je hangover en ontstaan wanneer jij ’s ochtends behoorlijk brak je ogen opent. Je hebt dan last van hangover anxiety, oftewel: hanxiety.

De oorzaak van de dip na een avondje wijnen

Er zijn veel mensen die zo nu en dan last hebben van deze gevoelens tijdens een kater. Het kwam aan het licht toen steeds meer mensen zich erover uit begonnen te spreken. Of het onzin is? Absoluut niet. Hangover anxiety kan het liggen aan je hormoonhuishouding. Wanneer je alcohol drinkt, maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkiger gaat voelen. Zodra je stopt met drinken, wordt dit hormoon niet meer aangemaakt. De volgende ochtend zit je dus weer op je normale hoeveelheid, maar dat is een stuk minder dan je gewend bent van de avond ervoor. Dit kan de minder gelukkige gevoelens verklaren.

dip na wijnen
Bron: Pinterest

Daarnaast zorgt alcohol er sowieso voor dat je lichaam moet herstellen. De alcohol moet namelijk verwerkt worden! Voornamelijk wanneer je veel drinkt, moet je lichaam keihard werken om zo snel mogelijk de alcohol te kunnen verwerken. Dit kan ervoor zorgen dat je je neerslachtig gaat voelen.

Lees ook: 5 dingen die je kunt doen om een kater tegen te gaan voor je gaat slapen