Zit die derde decennium om de hoek te loeren? Of heb je nog héél even te gaan? Je hoort mensen die dertig worden zo vaak zeggen dat er toch van alles is wat ze hadden verwacht te hebben gedaan voordat ze eindelijk dertig zouden worden – denk aan trouwen en kinderen, wellicht de meest voorkomende verwachtingen.

dirty thirty check off lijst FEM FEM

Afijn, wij hebben het net even iets anders aangepakt. Trouwen? Leuk. Kinderen? Ook leuk. Maar kan ook allemaal na je dertigste. Hierbij onze FEM FEM Dirty Thirty check-off lijst met de leukste dingen die je moet (nou ja, niks moet) hebben gedaan voordat je dertig kaarsjes mag uitblazen.

1. Ga naar Disneyland (in Parijs of Amerika of waar dan ook)

Om je jongere zelf toch nog even te laten amuseren. Iedereen is met Disney opgegroeid, of het nou de klassiekers zijn van vroeger of alles uit het Frozen tijdperk. Bang voor achtbanen? Jammer joh, gewoon doen.

2. Daten, héél veel daten

Via Tinder, iemand die je in de kroeg bent tegengekomen, een buitenlander, de guy die eigenlijk helemaal níet jouw type is. Kijk, hoe ouder je wordt, hoe serieuzer relaties worden dus hoe fijn is het als je alle tijd al hebt genomen om te kijken wat er allemaal wel niet rondloopt op onze aardbol.

3. Neem ontslag

We hebben tegenwoordig allemaal de neiging to play it safe. Logisch wel, want je wil ook gewoon normaal kunnen rondkomen en leuke dingen blijven doen. Maar soms betekent dit ook dat je veel te lang blijft hangen in iets wat je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Zo ook qua werk. Quit your job. Ga op onderzoek uit van wat jij nou precies wil.

4. Doe iets waar je doodsbang voor bent

Valt ontslag nemen eigenlijk ook wel onder. Of bungeejumpen, in een kooi zitten tussen de haaien in Kaapstad, ga skydiven – enfin, dingen waar je hart een stuk sneller van gaat kloppen.

5. Ga alleen op reis

Klinkt misschien beangstigend om helemaal in je up naar een onbekend iets toe te gaan, maar het geeft je enorm veel voldoening. Je daagt jezelf uit op een manier wat niet mogelijk zou zijn als je met iemand aan het reizen bent. Je twintiger jaren zijn echt de jaren om dit te doen want zodra je de dertig gepasseerd bent is het vaak lastiger om de juiste gelegenheid te vinden.

6. Ga ook met je vriendinnen op reis

Check hier de leukste weekendjes weg met je vriendinnen in Nederland.

7. Verbeter je wijnkennis

Dit gaat elke maaltijd echt nóg beter maken.

8. Leer hoe je moet gokken

Waarom weten we ook niet precies maar een vrouw die weet hoe ze poker of black jack moet spelen klinkt gewoon sexy.

9. Haal je motorrijbewijs

Of date gewoon een guy met een motor.

10. Ga naar een weekender

Een festival terrein is vast geen onbekend terrein voor je maar voor het geval je het nog niet heb gedaan, ga naar een meerdaagse festival. Een weekend lang geen verantwoordelijkheden, slapen in een tentje, dansen en drinken van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Dit is ’genieten pur sang.

11. Vergeven en vergeten

Ah, kennen jullie ‘m nog, de bekende zin van Lauren Conrad in The Hills: “I want to forgive you, and I want to forget you.” Doe dat. Het koesteren van een wrok is een verspilling van jouw kostbare tijd.

12. Stop met roken

It’s a filthy habit en hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt om te stoppen.

13. The walk of shame minstens één keer meemaken

Iedereen houdt van een schaamteloos verhaal en hoe heerlijk als je straks ouder bent en je om jezelf kan lachen.

14. Zing voor een menigte

Ook al heb je absoluut nul komma nul zangtalent en het mag heus met een aantal borreltjes op. Lucky you, want wij weten ook nog eens de ideale plek om dit te doen: hello, Duke of Tokyo.

Lees ook waarom je dertiger jaren beter zullen zijn dan je twintiger jaren.