Zijn je groene vingers aan het popelen om aan de slag te gaan, maar is het te koud om de tuin in te duiken? De oplossing: haal dan een leuk tuintje naar binnen door een eigen plantenterrarium te maken! Hoe te maken? De beste tips & tricks lees je hieronder!

Wat heb je nodig?

  • Een glazen fles, pot of vaas met een kurk
  • Hydrokorrels of kiezelstenen
  • Actieve houtskool
  • Universele potgrond of potgrond voor kamerplanten
  • Miniplantjes
  • Mos, houtsnippers of decoratiesteentjes

Stap 1:

Vul de onderkant van de fles, pot of vaas voorzichtig met een laagje hydrokorrels of kiezels. Deze vangen het overtollige water op zodat de plantjes niet in het water komen te staan.

Stap 2:

Verkruimel de houtskool en bedek de hydrokorrels of kiezels hiermee. De houtskool voorkomt schimmels tussen de wortels van de planten. Bedek vervolgens de houtskool met een laagje potgrond. Hier komen uiteindelijk de plantjes in te staan.

Stap 3:

Haal jouw eigen gekozen plantjes voorzichtig uit de plastic potjes en probeer wat losse aarde van de kluit te schudden. Dat maakt het makkelijker om vervolgens de plantjes in de verse potgrond te zetten. Druk de plantjes voorzichtig maar wel stevig aan. Zorg dat je genoeg ruimte overlaat voor de plantjes om te groeien.

Stap 4:

Bedek de aarde af met het decoratiemateriaal dat je hiervoor hebt gekocht. Dat kan mos, houtsnippers of bijvoorbeeld decoratiesteentjes zijn. De keuze is geheel aan jou!

Stap 5:

Dan komt natuurlijk de verzorging! Het is belangrijk dat je de eerste week de kurk nog niet op de vaas doet. De plantjes moeten namelijk nog hun balans vinden in deze nieuwe omgeving. Giet wat (regen)water in de vaas en zet hem op een lichte plek. Let wel op: zet hem niet in direct zonlicht, dan kunnen de blaadjes van de planten verbranden.

Houd de grond lichtvochtig en zet de vaas niet op een te droge plek zoals boven de verwarming. Ziet het er na een week goed uit? Dan mag de kurk erop! Is de vaas een tijdje later beslagen? Haal dan de kurk er even af en zet hem er weer op wanneer de condens verdwenen is.

Stap 6:

Geniet van je prachtige, zelfgemaakte plantenterrarium!

Heb je de smaak te pakken? Lees hier welke roze planten je woonkamer helemaal hip maken!