Met het verkeerde been uit bed stappen, dat kennen we allemaal. Soms heb je gewoon een vervelende ochtend die uitmondt in een vervelende dag en dat willen we niet. Het is nou eenmaal ontzettend belangrijk dat jij je dag zo goed benut als maar kan, en dat begint natuurlijk in de ochtend. In de ochtend maak jij jezelf klaar voor de dag maar dit gebeurt lang niet altijd op de juiste manier.

vladislav-muslakov-CwIU33KGToc-unsplash

De belangrijkste tijd van de dag

De ochtend is een belangrijk moment van de dag. In deze paar uurtjes start jij op en bereid jij je voor op de rest van de dag. Het is dus belangrijk om de tijd die je hebt in de ochtend zo goed mogelijk te benutten. Doe je dit goed? Dan heb je in de ochtend genoeg tijd om uit te rusten, op te starten en misschien zelfs nog bij te komen met een kopje koffie.

De hack voor de beste ochtend

Dus, hoe zorg je nou elke ochtend voor de beste ochtend? Het antwoord is niet per se simpel maar met de juiste discipline wél goed haalbaar. Het is namelijk cruciaal dat jij in de ochtend tijd voor jezelf neemt. In het uurtje of anderhalf wat jij in de ochtend hebt ga jij proberen om zoveel mogelijk te besteden aan jezelf. En dan denk je nu misschien wel: “Maar dat doen we toch allemaal?”, er is waarschijnlijk nog wat ruimte voor verbetering.

Bereid jezelf voor op de ochtend

Tijd nemen voor jezelf kan lastig zijn, vooral als je niet alleen woont. Er moet nou eenmaal van alles gedaan worden, en het meeste had ook best in de avond ervoor kunnen gebeuren. Deze dingen kan je voortaan beter in de avond doen.

  • Zet je kleding klaar voor de volgende dag
  • Stop alles wat je nodig hebt alvast in je tas
  • Maak je lunch voor de volgende dag klaar

Maar, waar ligt voor jou de grens tussen je eigen zaken en die van iemand anders? Word jij wakker en check je gelijk je e-mails? Dan is dit een grote no-go! Hoewel het checken van je e-mails logischerwijze je eigen zaak is, is wat er in je e-mails staat waarschijnlijk een opdracht voor jou. En als je nog niet op werk gearriveerd bent, wat kan je dan doen? Probeer zaken die met werk te maken hebben ook echt te bewaren voor werk en neem in de ochtend ook echt tijd voor jezelf.

Tijd voor jezelf

En nu is het ochtend, je hebt doordat je een aantal dingen hebt geschrapt en hoop extra tijd en dat ga jij optimaal benutten. Schrijf bijvoorbeeld in je dagboek en neem de dag van gisteren en de doelen van vandaag door. Door deze dingen op te schrijven zie je alles in een groter plaatje en hou je het duidelijk voor jezelf. Ook onthou je zo beter wat er allemaal gaande is, soms kunnen we dat weleens vergeten. Vooral de positieve dingen ontschieten ons wel een keertje en juist die dingen zijn belangrijk, daar haal jij je kracht uit.

Mediteren kun je leren

Ook mediteren zou een goede toevoeging aan je ochtendroutine zijn. Zelfs als je niet zo’n zweverig type bent. Dan noemen we het gewoon ademhalingsoefeningen. Bij ademhalingsoefeningen ligt de focus helemaal op jou. Zelfs alleen de focus op onze ademhaling kalmeert ons. Door even een rustig plekje op de zoeken en het beseffen dat we ademen en een kloppend hart hebben doet ons focussen op iets anders en laat onze hartslag aardig dalen.

Maar het laten stijgen van onze hartslag is ook goed. Hoe we dat doen? Door even te bewegen. Het stretchen van je lichaam werkt stress verminderend en laat je hartslag stijgen. Doordat je hartslag, vooral wanneer je net wakker bent, stijgt weet je lichaam dat jij wakker bent en dat je klaar bent voor een nieuwe dag. Loop buiten een rondje met de hond of pak een yoga mat en doe daar een paar oefeningen op. Dit hoeft overigens niet lang te duren, 10 minuten zijn genoeg.

Tot slot

Afijn, zo heb je dus elke dag de perfecte ochtendroutine. Je hebt in de ochtend genoeg tijd voor jezelf zodat jij je op werk volledig kan storten op je taken en jij jezelf trots kan maken. Je ochtendroutine heeft trouwens ook best wat invloed op je avond. Wat je in de ochtend doet voel je ’s avonds namelijk ook!