Het ultieme doel in het leven: gelukkig én succesvol zijn. Dit is dan ook waar we allemaal naar streven. Soms kan dit echter ook gevaarlijk zijn voor het hier en nu. Doordat we te veel bezig zijn met ons ultieme doel vergeten we stil te staan bij hetgeen we nu bereiken. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe klant binnengehaald op je werk? Dan ben je dat morgen vaak alweer bijna vergeten. Je wilt tenslotte meer, meer, meer. Hetzelfde geldt eigenlijk voor zo’n beetje alles wat we doen: onze generatie wil van alles vaak meer, meer, meer. Hoe kunnen we dan succesvol én gelukkig zijn?

Langetermijndoelen

Deze vraag heeft ook de interesse gewekt van onderzoekers aan Harvard. Zijn onderzochten verschillen tussen succesvolle mensen en mensen die naast succesvol ook gelukkig zijn. De onderzoekers hielden interviews onder werknemers aan de top van een bedrijf. Daarbij kwamen ze tot de conclusie dat de succesvolle mensen die ook gelukkig waren allemaal één ding met elkaar gemeen hadden: ze streefden allemaal langetermijndoelen na. De weg ernaar toe is natuurlijk langer dan bij kortetermijndoelstellingen, maar de voldoening is veel langer na het behalen van zo’n doelstelling. Zo is het makkelijker om langer te genieten van het behalen ervan en ben je het niet na een dag weer vergeten.

Behoeftes

Tevens bleek uit hetzelfde onderzoek dat succesvolle én gelukkige mensen hun doelstellingen onderverdelen in behoeftes. Deze behoeftes hadden te maken met dat hun doelstellingen voldoening moeten geven, bereikbaar moeten zijn, een positief effect kunnen hebben op anderen en dat de mogelijkheid bestaat om de geleerde kennis door te geven aan anderen.

Streef dus langetermijndoelstellingen na die niet alleen goed zijn voor jezelf op het moment, maar waar je langer van kan genieten wanneer je ze hebt behaald en waarmee je ook andere mensen nog goed kan doen. Dan ben je weer een stukje dichter bij een succesvol en gelukkig leven.

succesvol-gelukkig-femfem

Lees ook: slechte dag op werk? Zo pak jij de draad weer op.