Het kan nu eenmaal niet elke dag feest zijn: de ene dag gaat het allemaal vlekkeloos en super soepel op het werk, de andere dag ben je niet vooruit te branden. Heb je een slechte dag? Ga dan niet vol zelfmedelijden zitten kijken naar de klok maar probeer de draad weer op te pakken. Caroline Webb, CEO van Sevenshift, schreef hier een boek over. Het boek heet “How to have a good day” en wij pikte er 6 tips uit waardoor jij je dag weer lekker op kan pakken.

1. Denk aan de dingen waarvoor je dankbaar bent

Caroline noemt deze techniek de “three good things”. Het is net zo makkelijk als het klinkt: denk aan 3 dingen waar jij blij mee bent. Dit kan van alles zijn: of het nu gaat om je lover, je tinderdate, je ontbijt van deze ochtend, de nieuwe jurk die net in je kast hangt of het feit dat je bijna op vakantie gaat. Je hebt altijd wel 3 fijne dingen om even over na te denken. Schrijf deze 3 dingen dan even op en sta er oprecht even bij stil. Zo’n ‘three good things’ momentje is niet alleen op het moment dat je het doet goed voor je maar heeft ook invloed op je algehele geluk. Het zorgt er namelijk voor dat je positiever gaat denken wanneer je dit vaker doet.

2. Doe iets goeds voor een ander

Voel jij even een beetje down omdat je zo’n slechte dag hebt? Of heb je juist een slechte dag omdat je een beetje down bent? Zorg dan dat een ander zich goed voelt! Of je nu een vriendin helpt, je je moeder belt om te zeggen hoeveel je van haar houdt, je koffie zet voor je collega of je jouw hond een rondje extra uitlaat: iets doen voor een ander geeft je een voldaan en positief gevoel.

3. Verdeel een moeilijke, lange taak in kleinere taken

Je hebt een berg werk voor je liggen en je hebt er totaal geen zin in. Je schuift het voor je uit waardoor je er telkens meer tegenop gaan zien, je weet namelijk dat het er nog ligt. Om dit te voorkomen is het het beste om deze grote taak te verdelen in kleine. Moet je bijvoorbeeld een hele hoop artikelen doorlezen voor research? Verdeel dit dat in verschillende stukken en “beloon” jezelf als je een van de (deel)taken af hebt. Eet daarna iets wat lekker vindt of loop even in rondje in de buitenlucht. Al krijg je maar een van de (deel)taken gedaan: je bent eraan begonnen. Weg groot schuldgevoel, hallo goodvibes.

” A bad day at work is better than a good day of being unemployed”.

4. Zoek contact met mensen

Weet je echt even niet meer waar je je motivatie vandaan moet toveren? Neem een kwartiertje pauze en drink koffie met een vriendin of een collega met wie je goed kan opschieten. Praat even niet over werk maar over iets waar je blij van wordt. Zie dit dan niet als “weggegooide tijd”: het is een investering voor de rest van de dag.

5. Bedenk je waarom het werk dat je doet goed is voor je

Al haat je je werk: het is altijd ergens goed voor. Bedenk je dus waarom het goed is wat je aan het doen bent. Of dat het nu goed is voor de maatschappij of voor een eventuele carrièreswitch die je in de toekomst kan maken met dit werk als ervaring. Hierdoor zal je weer de motivatie krijgen om dingen te gaan doen, omdat je weet dat het goed is voor iets of voor iemand.

6. Lach

Al is die lach niet helemaal gemeend, je hersenen zien een lach als iets fijns en positiefs. Lukt het niet? Kijk dan even een lachwekkend YouTube filmpje of denk aan een moment dat je met je vriendinnen in een deuk hebt gelegen. Dan is in elk geval een glimlach gegarandeerd en je hersenen zullen je hierdoor een positieve boost geven. Pas dit trucje ook toe als je ergens zenuwachtig voor bent: even een paar minuten lachen geeft je een goed gevoel.

slechte-dag-tips-femfem