If you wannabe my lover…¬†grote kans dat jij dit liedje meeschreeuwt als het voorbij komt op de radio. Recent onderzoek heeft aangetoond dat we, hoe ouder we worden, de muziek uit onze tienertijd het allerleukst blijven vinden. Ook hebben ze hier een verklaring voor gevonden. Lees snel verder om erachter te komen waarom dit zo is.

@highschoolmusical
@highschoolmusical

Nostalgie

Iedereen wordt meteen nostalgisch als er een liedje van vroeger op de radio komt, denk bijvoorbeeld aan het lied Stupid van Tess. Zelfs na al die keren luisteren wordt het niet saai. Terwijl we toch minder enthousiast worden van een of ander nieuw lied dat nu weer op de radio komt. Is muziek van vroeger dan gewoon beter? Of is er toch iets anders aan de hand?

Herinnering

Een recent onderzoek gepubliceerd in het onderzoeksblad ‘Muziek en Wetenschap’ stelt dat muziek een grote link heeft met emotie en herinnering. Muziek wordt dus sneller gelinkt aan bepaalde periodes in je leven. Vooral de positieve emotionele herinneringen en sociale evenementen die je op dat moment hebt meegemaakt. Deze life experiences worden het best onthouden van de leeftijd 10 tot 30 jaar oud. Dit kan verklaard worden doordat in deze periode van ons leven de meeste biologische er hormonale veranderingen plaatsvinden.

Onderzoek

De onderzoekers deden een experiment om te kijken hoe en in welke leeftijdscategorie, de nummers werden gekoppeld aan de meeste herinneringen. De onderzoekers vonden dat de nummers die het meest onthouden werden en het populairst waren, stamden uit de tijd waarin de deelnemers jongvolwassen waren. Aan deze nummers waren ook de meest positieve herinneringen verbonden.

Jongvolwassenen

Opvallend is wel dat de onderzoekers dit niet konden aantonen bij deelnemers aan het onderzoek dit op dit moment jongvolwassenen waren. Zij gaven de voorkeur aan muziek die uitgebracht werd voordat zij waren geboren. Dit kan worden verklaard doordat zij nog niet zo erg bezig zijn met het verleden. Pas later zullen deze nummers gekoppeld worden aan de herinneringen die ze op dit moment beleven, ook al vinden ze deze muziek nu niet om aan te horen.

Lees ook: Huilen terwijl je naar muziek luistert is goed voor je gezondheid