Donuts met een smeuïge vulling, cake donuts, versies met kaneelsmaak, donuts met glazuur of versierd met hagelslag. Ze zijn er in alle vormen en maten, in verschillende smaken en voor allerlei gelegenheden. De Amerikaanse ontbijtsnack is misschien niet het aller gezondst, maar wel heel erg lekker. Hoe verser de donuts, hoe beter. Zo maak je ze zelf thuis en evenaar je die Amerikaanse perfectie.

donuts-zelf-maken-femfem

Ingrediënten

voor 12 donuts

  • 2 eetlepels warme boter
  • 200 ml melk
  • 2 tl water
  • 600 ml bloem
  • 1,5 tl gist
  • 1 el suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1 ei
  • mespuntje nootmuskaat, kaneel of geraspte citroenschil

Instructies

Warm de boter, melk en water samen op. Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en giet de vloeibare ingrediënten erbij. Gebruik een elektrische deeg mixer om het deeg te kneden. Voeg een ei toe en kneed het deeg totdat het een deegmassa is dat niet meer plakt. (Optioneel: je kunt nu wat kaneel, nootmuskaat of geraspte citroenschil naar smaak toevoegen.) Plaats de deegbal in een ingevette kom en dek het af met een doek. Zet het apart op een warme (geen hete) plek. Na ongeveer 1 uur is het deeg gerezen en de deegbal verdubbeld. Rol het deeg uit tot het ongeveer 1,5 cm dik is.

Het deeg

Als je deeg te plakkerig is, zet het dan even in de koelkast en zorg dat je handen koud zijn. Strooi wat bloem over je werk oppervlak, bedek je handen en je snijvormen ermee. Teveel bloem verbrandt tijdens het frituren, dus probeer het tot een minimum te beperken. Laat het deeg af en toe even rusten, zo wordt het weer handelbaar.

Vormpjes maken

Snij een ronde vorm uit het deeg. Je kunt donut snijvormen gebruiken om de perfecte vorm te krijgen, maar als je die niet hebt kun je ook twee aparte ronde snijvormen gebruiken. Een grote en een kleine om het gat in het midden te maken. Of gebruik twee soorten glazen of bekers om de vorm mee uit te snijden.

Frituren

Giet ongeveer 8 cm zonnebloem olie in een pan en verwarm het tot 190 graden. Frituur een paar donuts tegelijk, zorg dat ze genoeg ruimte hebben en niet aan elkaar gaan plakken. Na 1 of 2 minuten draai je de donut om. Wanneer allebei de kanten mooi goudbruin zijn haal je de donut uit de olie. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en leg ze daarna op een rek om verder af te koelen.

Versieren

Om je donut af te maken versier je hem met wat glazuur. Roer 200 ml poedersuiker door 2 eetlepels melk, maak het zo dik of dun als je zelf wilt. Je kunt ook chocoladeglazuur maken door chocolade, melk en boter samen te smelten, voeg dan poedersuiker toe totdat je de juiste dikte hebt. Wacht tot de donuts zijn afgekoeld tot kamertemperatuur en gebruik dan een kwastje om de bovenkant in te smeren. Strooi er hagelslag op, koelkruimels of geschaafde amandelen. Wees creatief!

Deze recepten voor gezonde cocktails wil je zeker proberen