Oke, the eyebrows. Waar zal ik beginnen. We hebben ze in allerlei soorten en maten voorbij zien komen op de catwalk, in bladen en in het straatbeeld. Van kaalplukken tot overbeharing (lees: featherbrows & unibrows) het leek wel alsof we totaal de weg kwijt waren op dit gebied.

Gelukkig zie ik het modebeeld langzaam veranderen en beginnen we de ‘normale’ wenkbrauw meer te waarderen, en kunnen we -thank god de overgetekende blokken en andere verschrikkingen achter ons laten. Maar goed, omdat je er hoogstwaarschijnlijk nog van in de war bent en je je geen raad weet met het shapen van je eigen wenkbrauwen, help ik je graag een handje op weg. Lees deze do’s and don’ts voor jouw perfecte eyebrows on fleek.

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

Deze tips zijn geschikt voor zo ongeveer iedereen met wenkbrauwen, dus waarschijnlijk zit jij daar ook tussen. Zo niet dan moet het met deze do’s and don’ts in ieder geval gemakkelijker voor je worden. Laten we vooral beginnen met de don’ts; dan zijn we daar ook weer vanaf.

Don’ts: Als in: NIET, NO, NON, NEIN dus.

1. Alleen epileren ónder je wenkbrauwen.

Heb je vaak getwijfeld of je die (dons)haartjes boven je wenkbrauw weg wilde halen? Maar deed je dit uiteindelijk toch niet omdat een stemmetje in je hoofd zei dat dit echt ‘not done‘ is? Je bent niet de enige, want op de één of andere manier lijkt het bijna maatschappelijk onverantwoord de area boven je wenkbrauwen aan te raken. Maar is het zo dat je de vorm van je wenkbrauwen echt verpest als je erboven met een pincet in de weer gaat? Het antwoord op deze langverwachte levensvraag luidt: Ja, je zal het zeker verpesten als je het niet goed doet en in het wilde weg gaat plukken. Maar dit zal ook gelden voor de onderkant. Kortom, het is een fabeltje. Doe het rustig aan, in kleine stukjes, zodat als je het zelf doet je niet teveel weghaalt. Check steeds van een afstandje in de spiegel hoe het er in z’n totaliteit uitziet.

2. Teveel weghalen.

Ah help, ik denk dat ik voor mezelf spreek als ik zeg dat dit bij mij niet 1 keer is gebeurd. Ik heb zelfs jarenlang met te dunne wenkies gelopen. Gelukkig groeiden ze terug. Tip: laat andere mensen een foto van je nemen wanneer je iets aan het doen bent (dus geen gemaakte) zodat je kunt zien hoe het er daadwerkelijk uit ziet. Dit is namelijk zo anders dan in de spiegel. Ik begon me namelijk pas te realiseren hoe dun ze waren nu ik mezelf op foto’s terugzie. Tip 2: Blijf bij het epileren altijd kijken van een afstandje tussendoor en houdt het totaalplaatje in de gaten. Epileer altijd bij goed (dag)licht en borstel de wenkbrauwen vooraf. Gebruik geen vergroot spiegel. Door een vergroot spiegel zie je niet je totale oogopslag en dat is erg belangrijk. Kijk niet alleen naar de vorm van de wenkbrauw an sich, maar ook tot hoever je hem  naar binnen toe wil hebben. Kan je het toch niet laten om te plukken? Begin dan aan je been.

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

3. Teveel laten zitten.

Deze tijd zijn we volgens mij net uit, of gaan we net in, ik heb in ieder geval geen idee wat we moeten verwachten. Onder (heftige) plukkers onder ons heerst dan ook het motto: De wenkbrauw is heilig en raak hem vooral niet aan. Om over de schaar nog maar te zwijgen. Maar helaas is niet iedereen gezegend met een keurig gekapt bosje boven het oog dat wegkomt met een enkele druppel wenkbrauw-gel. Belangrijk is dan ook: Je mag best epileren. Haal het haar op ongewenste plekken weg maar laat de natuurlijke vorm van je wenkbrauw intact. Maak hem dus niet of korter of dunner maar haal de haartjes die totaal een andere richting op groeien en buiten de ‘boog’ vallen weg. Bij de meeste mensen zijn dit de haren tussen de wenkbrauwen, het voorhoofd en op de oogleden.

4. Teveel (bij)tekenen.

Omygod- wat heb ik dit de afgelopen tijd vaak gezien. We leken allemaal dramatisch snel van onze te dunne ‘jaren 90 brows’ af te willen en tekenden (of zeg maar gerust schilderden) wanhopig, volle wenkbrauwen op ons voorhoofd, of het je nou stond of niet. Los van je persoonlijke voorkeur, kan ik me gewoon NIET voorstellen dat iemand erbij wil lopen als een cartoon van zichzelf. Meisjes met lichtgekleurd haar en te diep getekende, donkere zwarte blok-fassades (en nee, dit is geen woord) boven het oog, ik zal het nooit begrijpen. Ook al kan ik licht haar met donkerdere wenkbrauwen absoluut waarderen. Het ligt er namelijk aan hóe je het doet. En ook al is de één beter dan de ander in het ‘kappen’ van de wenkbrauw, deze geldt voor iedereen: Kijk altijd naar je eigen gezicht. Waarschijnlijk denk je nu; ja dúh, naar wie anders? Maar ik bedoel te zeggen; neem nooit andermans wenkbrauw als voorbeeld. Zoveel mensen proberen iets na te maken omdat ze dat bij een ander mooi vinden. Dan kan die influencer met prachtig donker haar en volle brows er nog zo goed uitzien, jij als blondine zal minder snel wegkomen met zwartgeblakerde borstels. Dus: Wat vind jíj mooi en staat jou goed? Kijk daar naar. Kortom, wil je je nog laten inspireren of dingen zelf uitproberen; en dat laatste juich ik alleen maar toe, zoek dan iemand met de zelfde gezichtsverhoudingen, huid en haarkleur als jij.

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

5. Naar een professional gaan.

Ik hoor je denken: ‘Wat? Zegt ze nou dat ik het zelf moet uitzoeken, ook als ik er niks van bak?’ Nee hoor, in tegenstelling zelfs. De meeste professionals zijn zeer kundig in wat ze doen. Maar ga nooit naar de eerste de beste die claimt een pro te zijn op dit gebied. Doe research; zeker als het gaat om tattoeeren, microbleeding of permanente make-up. Laat je informeren en ga op onderzoek! We blijven allemaal mensen met eigen voorkeuren over wat we mooi vinden en wat niet. Een wenkbrauw mooi ‘shapen’ is vaak ook een persoonlijke kwestie. Kijk vooral bij het vinden van een professional naar zijn of haar eigen wenkbrauwen, of neem een plaatje mee van het beeld wat jij graag ziet of anders ziet.

Do’s: Als in: DOEN, YES, JA, WEL DOEN DUS

1. Gebruik een lichter kleurtje dan je haarkleur.

Voor alle donkerharige types onder ons: Een wenkbrauwproduct gebruiken in een tint lichter dan de kleur van je haartjes. Dit kan zijn een potlood, poeder, stift, gel of een créme product. Er is heel veel op de markt, je kunt zelf kijken wat je fijn vindt, ook dit ligt aan je huidtype. Je creëert bij het tekenen van een wenkbrauw al snel een diepere oogopslag. Om het niet te zwaar te maken en zo natuurlijk mogelijk over te laten komen kun je een kleur pakken die net iets lichter is dan je wenkbrauw haar en daarmee kale plekjes aan of opvullen.

2. Kijk naar de kleur.

Hehe, logisch toch? Helaas is dit niet altijd het geval. Bruin is bijvoorbeeld niet altijd ‘bruin’. Kijk naar je huidskleur en ondertoon voor de juiste (as)tint. Als je je wenkbrauwen bij tekent dan is het heel belangrijk dat je de ondertoon kleur van je huid in de gaten houdt. Heb je een koele ondertoon, gebruik dan een koele tint voor je wenkbrauwen. Heb je een warme huidskleur? Gebruik dan een warme wenkbrauw kleur. Je zult zien dat je huid veel rustiger en beter naar voor komt als je de juiste tint hebt die bij je huid past.

3. Borstel je wenkbrauwen voor het epileren en voor het tekenen.

Zo kun je je natuurlijke vorm beter volgen. Houdt ze op hun plek door het gebruiken van een (transparante) wenkbrauw-gel of spuit wat haarlak in een wenkbrauwborsteltje. Een wenkbrauw borsteltje kun je ook zelf maken van een oude mascara. Maak hem (goed) schoon met make-upremover en hergebruik het kammetje voor je wenkbrauwen!

4. Kijk naar je gezichtsvorm.

Voordat je aan de slag gaat met shapen, waxen, tekenen en plukken is het handig om te weten welke vormen goed bij jouw hoofd passen. Je moet altijd rekening houden met je natuurlijke wenkbrauw. Die past immers het beste bij je. Investeer in een goed pincet als je zelf epileert. Hierdoor kun je beter bekijken welk haartje je wil verwijderen en dus ook de goede eruit trekt.

Ovaal: ga voor een zachte hoek in je wenkbrauwen
Lang: het gezicht lijkt minder lang als je vrij rechte wenkbrauwen hebt
Rond: een hoge boog in de wenkbrauw maakt het gezicht langer
Rechthoek/vierkant: hoe hoekiger het gezicht, hoe hoger de wenkbrauwboog
Hart: kies voor een rondere wenkbrauw en hoe hoger het voorhoofd, hoe dikker en hoger de wenkbrauw
Diamant: een ronde boog balanceert goed met de hoekige vormen van de diamant

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

5. Teken kleine haartjes.

Dit ziet er veel natuurlijker uit dan dat je je wenkbrauwen gewoon ‘inkleurt’. Teken korte streepjes omhoog met de haargroei mee, tot waar de boog een wending/hoek heeft. Teken vanaf daar beneden, maar voor je gevoel wat naar buiten gericht, hiermee creëer je een optisch gelift effect en voorkom je een vermoeide uitstraling.

Picture by Pinterest

Picture by Pinterest

6. Vergeet nooit; een wenkbrauw moet/kan iets doen in je gezicht.

En een wenkbrauw is alles in het gezicht. Het kan letterlijk je positieve punten naar voren halen als je het goed doet, of mindere kanten benadrukken wanneer je het verkeerd doet. Wenkbrauwen definiëren je gezicht en uitdrukking. Kijk daarom vooral wat voor uitdrukking je wil. De wenkbrauwen wat naar boven laten aflopen oogt gelift, terwijl een ander je weer heel zwaar of streng kan maken. Dit klinkt misschien wat raar maar is wel handig: Test je look als je klaar bent door even verschillende gezichtsuitdrukkingen in de spiegel te oefenen.

The eyebrow. No other facial feature is as easily changed — and none can make such a dramatic difference in your total look.”

Geïnteresseerd in meer beautytips? Lees dan ook: De make-upwintertips van een visagist