Voor veel mensen is koffie een onmisbaar drankje in het dagelijks leven. En ook wij houden wel van een kopje koffie of een lekkere havercappu. Maar is het nou echt zo dat je maximaal drie kopjes koffie per dag mag drinken?

koffie

Gezondheidsvoordelen van koffie

Aan koffiedrinken zitten veel verschillende voordelen voor je gezondheid. Zo schijnt het dat mensen die koffiedrinken langer leven, energieker zijn en soms zelfs cognitieve functies kunnen verbeteren. Maar dat is nog niet alles; volgens epidemioloog en voedingswetenschapper Trudy Voortman hangen hier nog veel meer gezondheidsvoordelen aan. “Uit onderzoeken naar koffie blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag gelinkt wordt aan een lagere kans op hart– en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes”, vertelt ze. Dus is het dan wel echt zo dat je maar maximaal drie kopjes koffie per dag mag? Of is dit een fabeltje?

Hoeveel koffie mag je op een dag drinken?

Op deze vraag geeft Voortman een duidelijk antwoord. Volgens haar is het lastig om een maximum aan te geven, maar vier tot vijf kopjes koffie kunnen zeker geen kwaad. “Die hoeveelheid wordt door veel experts aangeraden”, vertelt ze. “Uit de meeste studies komt die lagere kans op deze ziektes duidelijk naar voren bij zo’n vier à vijf koppen per dag. Maar we weten dus niet goed of meer koffie dan dat drinken per se beter of slechter is.”

Good to know

Wat wel handig is om te weten, is dat het aantal kopjes koffie per persoon verschilt. De één kan nou eenmaal veel beter tegen cafeïne dan de ander. En hoewel je je cafeïnetolerantie wel kan opbouwen, zul je merken dat sommige mensen maximaal twee kopjes koffie per dag moeten drinken, terwijl de ander er wel vijf op kan. Dus ga nu niet ineens vijf kopjes koffie per dag drinken, omdat uit onderzoek blijkt dat dit goed voor je is. Voor iedereen is dit anders, dus drink zoveel als jij aankan. Als je merkt dat je onrustig wordt of hartkloppingen krijgt, is het verstandig om iets te minderen ;).