schermafbeelding 2019 02 07 om 173036

Drie overheerlijke zoete aardappel gerechten #2

Food & Drinks07 feb 2019, 18:31 doorRedactie
De zoete aardappel! Hij is niet meer weg te denken uit de receptenboeken, supermarkten en restaurants. En niet te vergeten: uit je eigen keuken. De aardappel lijkt met de dag populairder te worden. Hij is namelijk erg lekker en ook gezond, daarnaast is de zoete aardappel relatief goedkoop en je kunt er alle kanten mee op. Je kunt hem bijvoorbeeld koken, bakken, grillen of in de oven klaarmaken. Je kunt hem gebruiken in een ovenschotel, je kunt er een burger van maken, een pizzabodem, frietjes. Okay, wat kun je er eigenlijk niet mee? Speciaal voor jullie hebben wij drie overheerlijke gerechten met zoete aardappel geselecteerd! Een tijdje terug tipte wij je al over deze drie zoete aardappel gerechten , maar nu hebben we dus nog 3 overheerlijke gerechten die je gewoon wilt proberen!

1. Mexicaanse gevulde zoete-aardappelschillen

dehappypear page 047 image 0001
Benodigdheden
  • 5 Middelgrote zoete aardappelen
  • 400 gr Zwarte bonen (blikje of potje)
  • 100 gr Maiskorrels
  • 1 Verse rode peper
  • 3 Lente-uien
  • 2 Tenen knoflook
  • Kleine bos verse koriander
  • 2 tl Paprikapoeder
  • Sap van 1 limoen
  • 2 tl Zeezout
  • 0,5 tl Versgemalen zwarte peper
  • 1 Grote rijpe avocado
Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Maak de zoete aardappelen schoon, maar schil ze niet. Snijd ze door de helft, in de lengte en leg ze op een bakplaat
  • Plaats de bakplaat in de oven en rooster ze ongeveer 60 minuten, ze zijn klaar wanneer je er gemakkelijk met een vork in kunt prikken. Haal ze daarna uit de oven en laat ze 5-10 minuten afkoelen
  • Schep dan het vruchtvlees uit de zoete aardappel en doe dit in een grote kom. Laat in een dun laagje in de schil zitten, zodat de aardappelen hun vorm behouden. Zet de schillen terug op de bakplaat en bak ze nog 10 minuten. Hierdoor worden ze lekker knapperig!
  • Pak intussen de kom met het vruchtvlees en prak dit fijn. Giet de zwarte bonen en de maïskorrels af en voeg beide toe aan het vruchtvlees
  • Verwijder dan het zaad van de rode peper en hak deze fijn. Snipper de lente ui en voeg deze samen met de peper toe aan de kom
  • Pel de tenen knoflook. Hak de knoflook en de koriander fijn en voeg ook dit toe aan de kom
  • Voeg als laatste het komijn- en paprikapoeder, het limoensap, het zout en de zwarte peper toe en meng alles grondig door elkaar
  • Haal de knapperig gebakken schillen uit de oven en vul ze met het mengsel uit de kom. Zet het geheel nog 5 minuten in de oven, zorg dat het allemaal lekker knapperig wordt
  • Verwijder dan de schil en de pit van de avocado en snijd deze in plakjes. Serveer de zoete-aardappelschillen met de avocado erop
Tip: Serveer met vegan mayonaise en houd wat koriander apart om er nog overheen te strooien!

2. Zoete aardappel (nacho) schotel

ella olsson 1184067 unsplash 1
Benodigdheden
  • Oven
  • Bakpapier
  • Keukenpapier
  • Grote kom of schaal
Algemeen
  • 1 kilo Zoete aardappelen
  • 50 gr Koriander
  • 1 Citroen
  • 2 el Olijfolie
  • Snufje peper en zout
Salsa dip
  • 4 Tomaten
  • 1 Rode ui
  • 1 Teentje knoflook
  • 1 el Olijfolie
Avocado dip
  • 3 Rijpe avocado's
  • 1 Rode ui
  • 1 Teentje knoflook
  • 1 Limoen
  • Snufje zout
Bereiding zoete aardappel (nacho)schotel
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil de zoete aardappels en snijd ze in dunne repen (friet vorm). Hoe dikker je de zoete aardappels snijd, hoe langer ze in de oven zullen moeten. Houd dus ongeveer een dikte van 1 cm aan
  • Pak een ovenplaat of rooster en leg hier een stuk bakpapier op. Smeer 1 eetlepel olijfolie over de bakplaat uit met een stukje keukenpapier
  • Verdeel de zoete aardappelrepen over de plaat en besprenkel met wat olie, peper en zout
  • Bak de repen voor 30 minuten, houd goed in de gaten en draai alle repen elke 5 minuten om
  • Haal de repen uit de oven wanneer ze klaar zijn, prik er met een vork in om te voelen of de repen goed doorbakken zijn
  • Doe de zoete aardappel repen in een kom of op een schaal en
Intussen bereid je de dips
  • Voor de salsa-dip snijd je de tomaten in kleine blokjes, doe deze in een kommetje
  • Snijd de ui heel erg klein, doe de stukjes ook in het kommetje
  • Pers de knoflook uit boven de kom, voeg de olie ook toe en meng alles door elkaar
  • Prak het geheel een klein beetje met een vork
  • De salsa-dip is nu klaar
  • Voor de avocado-dip snijd je de avocado door de helft en verwijder je de pit
  • Doe alles in een nieuwe kommetje en knijp de limoen uit boven de avocado
  • Prak de avocado met een vork, de limoen zorgt ervoor dat de avocado niet zo snel bruin wordt
  • Snijd nogmaals een ui klein, pers de knoflook en voeg alles aan de avocado toe
  • Voeg als laatste een snufje peper en zout toe
  • Naar wens kun je ook nog crème fraîche toevoegen

3. Zoete aardappel noodle salade

zoete aardappel noodle salade freshhh
Benodigdheden
Salade
  • 2 grote zoete aardappelen
  • Maiskorrels van 4 maiskolven
  • 2 grote handen koriander, fijngehakt
  • 2 grote handen gemengde sla
  • Handje gemengde pitten
Dressing
  • 80 ml olijfolie
  • 3 eetlepels water
  • Scheutje chipotlesaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel agavesiroop
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Sap van 1 limoen
  • Snuf zout
Bereiding
  1. Schil de zoete aardappelen, leg ze even kort in het water om iets te weken (ze zijn namelijk nogal hard) en
  2. Maak er vorvolgens noodels van met de spiralizer of gebruik een rasp.
  3. Pak een koekenpan en verwarm hierin wat olijfolie.
  4. Bak de zoete aardappel noodels ongeveer twee minuten.
  5. Haal ze vervolgens uit de pan.
  6. Laat de pan staan, want hieraan voeg je vervolgens de maïskorrels toe.
  7. Zet het vuur medium-hoog en laat de maïskorrels roosteren.
  8. Pas op, donkere vlekjes zijn okay maar volledig zwart.. is niet zo lekker!
  9. Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een blender of keukenmachine en blend je alles.
  10. Pak een mooie kom en meng de noodels met de maïs, sla, koriander en de zaden. Schenk de dressing erover en maak eventueel af met wat fijnhakte munt of basilicum, net waar je van houdt.
Voor welk gerecht je ook kiest: eet smakelijk!