Iedereen heeft er wel eens last van: droge, schrale lippen. Niemand zit te wachten op losse velletjes op je lippen, pijnlijke wondjes en een branderig gevoel. Maar hoe komt het nou dat je lippen soms zo droog worden? En het belangrijkste: wat kan je er tegen doen?

@Clueless
@Clueless

De symptomen

Droge lippen zijn te herkennen aan veel verschillende symptomen. De bekendste symptomen zijn roodheid en kloofjes op en rond de lippen, wondjes en losse velletjes en jeuk of een branderig gevoel. Droge lippen kunnen tot slot zelfs pijn veroorzaken bij het eten van pittig voedsel. Meestal herken je droge lippen natuurlijk vooral aan simpelweg het droge gevoel en de drang om je lippen telkens nat te maken.

De oorzaken

Wat zijn nou precies de oorzaken van droge lippen? Je lippen kunnen door veel verschillende redenen uitgedroogd raken. Omdat de huid van je lippen dunner is dan de rest van je gezicht en geen talgkliertjes bevat, zijn je lippen extra gevoelig en kwetsbaar. De meeste oorzaken hebben te maken met de verdamping van het vocht in je lippen. Zo zorgen droge lucht, koude wind en zon (en UV-straling) ervoor dat het vocht uit je lippen sneller verdampt en je lippen droog worden. Een andere oorzaak is een vitamine tekort. Het kan daarnaast ook liggen aan de make-up en gezondheidsproducten die je gebruikt. In sommige (matte) lipsticks, lipbalsems en lip plumpers zitten namelijk stofjes als geur- en smaakstoffen die je lippen kunnen irriteren en laten uitdrogen. Tot slot is het belangrijk om niet te vaak je lippen te likken. Hierdoor wordt namelijk de beschermlaag van je lippen verwijderd, waardoor je lippen sneller droog worden.

Wat kan je er tegen doen?

Om te kunnen bepalen wat je het beste kan doen tegen je droge lippen, moet je eerst erachter komen wat de oorzaak van je droge lippen is. Hier zijn tips om droge lippen te voorkomen en te behandelen:

  • Gebruik vaseline, een neutrale lippenbalsem of een andere vette crème om je lippen te hydrateren en beschermen. Let wel op dat je een balsem zonder geur- of kleurstoffen neemt, aangezien die juist irritatie kunnen veroorzaken. Smeer je lippen in voordat je naar buiten gaat tegen de wind en kou!
  • Gebruik een luchtbevochtigingssysteem om droge lucht tegen te gaan.
  • Smeer in de zomer je lippen in met lippenbalsem met UV-bescherming. Kijk dus of er ”SPF” op de verpakking staat!
  • Smeer je lippen in met lippenbalsem zodra je je make-up eraf hebt gehaald. Dit is extra verzorging en hydratatie voor je lippen.
  • Probeer je lippen niet te vaak te likken. Er wordt dan nog meer vocht uit je lippen getrokken en de enzymen in je speeksel kunnen je lippen irriteren.
  • Scrub je lippen één keer per week met een speciale lipscrub.

Kan je nog wat beauty advies gebruiken? Lees hier de 5 ultieme tips voor een stralend gezicht!