Vraag aan een willekeurig iemand of het ooit oké is om het uit te maken via een appje, groot kans dat je ‘nee’ krijgt te horen. Het uitmaken met iemand via een appje is onbezonnen en onbeleefd – tenminste, dat is de algemene overeenstemming. Toch denkt seksuoloog Bianca Lauren hier anders over en vindt ze zelfs dat het soms wel oké is om iemand te dumpen via een appje.

dumpen appje FEM FEM

“Het ligt volledig aan de relatie en wat er gaande is,” zegt ze. Logisch ook. Voorbeelden die ze opnoemt zijn mensen die worden misbruikt in hun relatie (fysiek en emotioneel) of wanneer iemand te maken heeft met angststoornis – dan is het versturen van een een break up text aanvaardbaar.

Medeafhankelijkheid

Dan heb je ook ‘codependency.‘ De term betekent letterlijk medeafhankelijkheid. Iemand is reactief en laat zijn eigen gedrag afhangen van anderen en doet altijd wat ze denken dat er van ze wordt verwacht en verlangd. Eigenlijk offert iemand hierdoor zijn eigenheid op. Volgens breakup coach (ja, het bestaat) Chelsea Leigh Trescott is het alsnog niet fijn om het via een appje uit te maken wanneer je medeafhankelijk bent in een relatie, maar is het wel noodzakelijk.

In codependent relationships, sending a breakup text is more often than not the only way out, and therefore a significant sign of self-respect and self-preservation,” geeft Chelsea aan omdat er via een appje minder ruimte is voor een discussie. Een discussie wat je wilt vermijden omdat er een kans is dat je partner je toch gaat proberen over te halen om bij elkaar te blijven.

Het ideale bericht

Het ideale bericht om te versturen moet je zien als een uitspraak: zeg waar je mee bezig bent, hoe je tot de conclusie bent gekomen en spreek alleen namens jezelf waardoor er geen ruimte is voor een discussie of afweer. Voorbeeld: “Ik heb er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat deze relatie zou werken maar bij elkaar blijven is geen mogelijkheid meer. Om dit te verwerken hebben ik besloten dat het ook geen zin heeft om hier een gesprek over te voeren. Dit is wat ik nodig hebt voor mezelf.” Punt.

Wellicht vinden sommige mensen dit iets te bot dus je kan er natuurlijk ook altijd wel in verwerken dat je weet dat het onbeleefd is om het uit te maken via een appje, maar dat dit de beste optie was. Waar je rekening mee moet houden is uiteraard dat je misschien niet een reactie gaat ontvangen waar je op hoopt. Ja, het zou fijn zijn als je terug zou krijgen: “Fijn dat je zo eerlijk bent. Ik wens je het allerbeste.” Er zullen sowieso vragen komen, dus wees wel bereid om daar antwoord op te kunnen geven maar zorg dat je het kort houdt.

Afijn, heb je niet te maken met een angststoornis of misbruik of medeafhankelijkheid, dan zouden we het je niet aanraden om het uit te maken via een appje. Als je te maken hebt met twee gezonden mensen in een relatie die gewoon niet meer werkt, dan is het versturen van een breakup text onbeschoft dus tip van Chelsea: doe het in dat geval altijd gewoon face-to-face.

Lees ook: de beste manier om over een breakup heen te komen volgens de wetenschap.