Eenzaamheid: we hebben het allemaal weleens gevoeld. Helaas hebben veel mensen regelmatig last van dit vervelende gevoel. Het kan je enorm belemmeren in het dagelijks leven, dus hoe sneller je van deze gevoelens af bent hoe beter. Weet jij als geen ander waar we het over hebben en wil je van het eenzame gevoel af? Lees hier alles over eenzaamheid, de oorzaken ervan en vooral ook hoe je het kunt voorkomen.

Alles over eenzaamheid

Eigenlijk is het gevoel van eenzaamheid een bijzonder gevoel. Dit komt doordat iedereen het anders ervaart en ook altijd een andere behandeling nodig heeft om er vanaf te komen. Dit komt doordat de gevoelens bij iedereen op een andere manier ontstaan, waardoor iedereen iets anders nodig heeft om het op te lossen.

Heb je het gevoel dat je eenzaam bent, maar ben je helemaal niet zo vaak alleen? Dat kan heel goed kloppen. Eenzaamheid wil niet zeggen dat je te weinig tussen de mensen zit. Het is geen gevoel, maar een gemoedstoestand. Wanneer je deze gemoedstoestand ervaart, heb je het gevoel dat je er alleen voor staat. Ook kun je je ongewenst en leeg voelen. Je snakt naar contact met mensen, maar vindt het ook moeilijk om dit voor elkaar te krijgen.

eenzaamheid
Bron: Euphoria

Oorzaak

De oorzaken van eenzaamheid zijn enorm uiteenlopend. Zo kun je je eenzaam gaan voelen wanneer je verhuist naar een nieuwe stad, maar kan de dood van een dierbare ook voor dit gevoel zorgen. Verder kan een depressie, een laag zelfbeeld of persoonlijkheidsfactoren ook zorgen voor dit gevoel.

Hoe voorkomen je het?

Het voorkomen van een eenzaam gevoel is lastig. In je leven kunnen verschillende dingen gebeuren waardoor je even niet zo lekker in je vel zit. Het is hierom belangrijk te begrijpen dat eenzaamheid heel normaal is, het overkomt je en je komt er ook zeker weer vanaf. Er is dus niet één gemakkelijke manier om het gevoel van eenzaamheid te voorkomen. De volgende dingen kunnen je echter wel helpen om het vervelende gevoel snel te laten verdwijnen:

  • Erken je gevoelens
  • Sluit je aan bij een community
  • Versterk de vriendschappen die je al hebt
  • Zoek vrienden die dezelfde interesses hebben als jij
  • Praat met iemand die je vertrouwt

Lees ook: 10 dingen om te doen wanneer je je eenzaam voelt