Knuffelen met je vriendinnen, heftig zoenen met die eerste date of je opa een dikke knuffel geven. Lichamelijk contact is in 2020 niet meer zo vanzelfsprekend. Het gevolg? Ernstige huidhonger! Dit betekent het missen van huid-op-huid contact en gebrek aan aanraking. Wat doe je ertegen om het te verzachten, of te verhelpen?

Huidhonger FEM FEM

Huidhonger, wat is dat precies?

Gedragspsycholoog Suzie Geurtsen legt uit wat huidhonger precies inhoudt. “Mensen hebben behoefte aan aanraking. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat het een basisbehoefte is”, aldus Suzie Geurtsen. “In de oertijd was het ook geen optie om in je eentje te overleven, je had anderen nodig. Die drang naar contact, zit dus sterk verankerd in ons DNA. Aanraking staat symbool voor de veilige nabijheid van anderen om je heen.”

“Een knuffel heeft bijvoorbeeld meerdere positieve gevolgen voor je lichaam. We voelen ons verbonden door een aanraking en je krijgt het gevoel dat de ander je vertrouwt en leuk vindt. Ook heeft aanraking een positieve invloed op het verlagen van stress en helpt het bij pijnbestrijding. Ben je bijvoorbeeld verdrietig, dan voel je je na een knuffel soms al een stuk beter.”

Nabijheid

Het coronavirus heeft een grote invloed op datgene waar wij eigenlijk voor leven: samenzijn en nabijheid. Verliefdheid, intimiteit, relaties, verbondenheid, troost en verlangen. Allemaal dingen waarbij nabijheid gewenst is, wat digitaal contact uiteindelijk niet kan vervangen. Nu samenzijn minder vanzelfsprekend is, lijkt het menselijke – onze behoeftes en verlangens – verder naar de achtergrond te verdwijnen. Zeker wanneer je single bent, is het in deze tijd een stuk lastiger om te gaan daten.

Snakken naar een zoen

Al maanden niet innig geknuffeld of goed gezoend met een spannende date? Niet getreurd. Het is natuurlijk geen ramp om even niet te knuffelen of intiem te zijn, maar veel gelukkiger worden we er niet van. We gaan ons sneller eenzaam voelen, wat kan leiden tot depressieve gevoelens. Maar, het goede nieuws: er zijn manieren om jouw huidhonger te verminderen.

Het vertrouwen wat je krijgt bij het aanraken van een geliefde, valt op een bepaalde manier na te bootsen. Dit kan door met vriendinnen af te spreken en te uiten hoe belangrijk zij voor jou zijn. Of doe dit bij een familielid die je erg waardeert en momenteel mist, en dus even niet stevig kunt omhelzen. Verbaal contact is niet hetzelfde als fysiek contact, maar kan wél sympathie bij ons opwekken. Wat vervolgens weer verzachtend werkt.

Warmte opzoeken

Natuurlijk is het haast onmogelijk om de warmte die jij voelt bij een aanraking na te bootsen, het geeft je een vertrouwd en veilig gevoel. Wel kun je proberen de warmte op een andere manier op te zoeken. Geef je huisdier een goede knuffel, maak een warme kruik of trakteer jezelf op een massage bij je favoriete salon. Zelfs zulke kleine dingen kunnen al helpen bij huidhonger. Boek bijvoorbeeld een healing body massage zoals gegeven bij De Salon Zandvoort. Tijdens zo’n ontspannende energetische massage wordt er gekeken wat jouw lichaam en geest nodig hebben, waarbij healing en gezichtsreflexologie als massagetechnieken worden ingezet. Zo kom jij ontspannen en helemaal opgeladen weer tot jezelf, en laat je de stress en spanning van deze hectische tijd even los.

Lees ook: Daten in coronatijd, hoe doe je het?