Tegenwoordig kun je binnen no time iets opzoeken over seks of zelfs seks hebben via het internet. Via ons wereldwijde web is dit allemaal een fluitje van een cent. Maar misschien wordt het hierdoor ook vanzelfsprekender gemaakt dat we het hebben, willen én kunnen. Wij van FEM FEM schrijven maar al te graag over deze fijne hobby. Maar wat nou als het allemaal niet zo makkelijk gaat en je seksuele problemen ervaart?

eerste hulp seksuele problemen FEM FEM

Eerste hulp bij seksuele problemen

Seksuele problemen komen voor in verschillende soorten en maten. (Sorry voor deze misschien ietwat misplaatste woordgrap.) Zo ook op seksueel gebied. Jij hebt bijvoorbeeld minder of geen zin, ervaart schaamtegevoelens of hebt een seksverslaving. Of je hebt orgasme problemen of pijn bij het vrijen. Er zijn (helaas) talloze mensen die problemen ondervinden als het gaat om dit onderwerp. En het komt veel vaker voor dan je denkt. Gelukkig wordt dit taboe steeds vaker doorbroken en hulp geboden. Begin bij het begin, verwijt je zelf (of je partner) niets, en praat erover! En vergeet vooral niet, je bent niet de enige. Hierbij een paar kleine tips die je op weg kunnen helpen.

De tips:

Tip 1:  Communicatie is de key. Mocht je (seksuele) problemen hebben met je partner, praat er over. Dit klinkt misschien heel vanzelfsprekend maar het doen is nog een tweede. Probeer te vertellen vanuit de ik-vorm. Probeer liever te communiceren in wat je graag anders ziet dan wat er volgens jou fout gaat. Zo houdt je het onderwerp bespreekbaar en geef jij aan waar jij je fijn bij voelt. Gaat het over jou alleen dan is deze manier ook van belang. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je graag anders ziet en met een positieve kijk op zoek gaat naar verandering, zul je jezelf minder verwijten of schuldgevoelens aanpraten.

Tip 2: Bedenk dat bespreken niet alleen een verlichting van het probleem kan geven maar ook voor meer openheid zorgt. Je kunt nu samen op zoek naar een oplossing in plaats van dat je er alleen voor staat.

Tip 3: Bezoek een seksuoloog. Dit is misschien een grote stap voor je maar kan heel veel uitkomsten bieden. Een seksuoloog geeft inzichten en verheldering in (vastzittende) patronen. En inmiddels is naar een seksuoloog gaan absoluut geen taboe meer. Iedereen heeft seks. En meer dan de helft van Nederland heeft wel eens een professional bezocht om over een (mentaal) probleem te praten. Vind je het spannend of eng? Bedenk je dan dat een arts of seksuoloog een beroepsgeheim hanteert, jou niet persoonlijk kent en je zo objectief mogelijk zal willen helpen.

Tip 4: Probeer jezelf zo veel mogelijk te ontspannen wanneer je seks hebt (met jezelf). Hecht zo min mogelijk waarde aan schaamte of veroordelende gedachten. Zorg voor een fijne omgeving en neem de tijd. En ook als het even niet lukt is het geen probleem. Seks hoort vooral leuk en ontspannend te zijn en geen zware opdracht of spanning te veroorzaken.

Tip 5: Lichaam en geest werken samen. Soms denk je dat een probleem fysiek is maar kun je het naar een mentaal issue herleiden. Erectie of droogte problemen bijvoorbeeld. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat het lichamelijk gezien niet werkt. Zit je niet lekker in je vel of ervaar je onrust en stress? Dan is het heel goed mogelijk dat je juist op dit vlak moeilijkheden ervaart.

Tip 6: Seksuele problemen kun je soms herleiden naar een communicatieprobleem. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je de ‘taal van de liefde’ niet altijd even goed spreekt. Dit klinkt misschien een beetje vaag maar het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je elkaar verkeerd begrijpt. Hier bedoel ik mee te zeggen; seks is een communicatie middel waarin het fijn is als je dezelfde taal hanteert. Het komt nog wel eens voor dat de één Chinees en de ander Zweeds praat. En ja, als je dat niet verstaat kun je of de taal leren, of naar een tolk gaan. 😉

Tip 7: Blijf bij jezelf en probeer je zelf af te vragen waarom je je zo voelt. Nu kom sneller je achter de reden van je gevoel; de behoefte die je hebt. Voel je je verdrietig omdat je behoefte hebt aan duidelijkheid of dat je gehoord wilt worden misschien?

Tip 8: Vind je het lastig om het bespreekbaar te maken? Probeer het dan eerst eens op te schrijven. Dit kan echt helpen in een beter inzicht in je problemen en kan meewerken aan een opgelucht gevoel. Probeer daarnaast ook zo precies en nauwkeurig mogelijk je behoeftes te noteren.

Tip 9: Iedereen is anders. De één heeft een lager of juist hoger libido dan de ander. Realiseer je dat dit heel normaal is. Zo ook dat iedereen zijn/haar liefde of behoeftes uit op een ander manier. Probeer hiervan bewust te raken en samen tot een compromis te komen. Dit kan eventueel met hulp van een seksuoloog.

Tip 10: Je hoeft natuurlijk niet altijd meteen naar een professional. Kijk om je heen en vertel je verhaal aan iemand die je vertrouwt. Het voordeel hiervan is dat diegene jou advies kan geven (misschien zelfs wel uit eigen ervaring) en jou persoonlijk kent. Dit kan veel steun en (h)erkenning bieden. Ook kan diegene het probleem benaderen vanuit de welbekende ‘helicopter-view’.

Tip 11: Communiceer over dit onderwerp altijd face-to-face hoe eng je dit ook vindt. Bellen of Whatsappen over dit onderwerp is niet de beste manier. Vind je face-to-face toch te moeilijk en uit je je zelf beter op papier? Probeer dan eens een brief voor jezelf, of de ander te schrijven. Het is wel belangrijk dat je deze brief niet gebruikt als communicatiemiddel maar als hulpmiddel naar een écht gesprek.

Lees ook meer over de fijnste standjes als je pijn hebt tijdens de seks.