Wanneer je voor het eerst gaat stage lopen is het voornamelijk wennen aan een nieuwe ritme in je leven. Je leven als student veranderd plots in het leven van een werkende. Absoluut niet verkeerd natuurlijk want het is én heel leerzaam, én je ervaart hoe het is om fulltime te gaan werken, maar toch komt het geregeld voor dat er bepaalde dingen zijn waar studenten geen rekening mee houden voordat ze beginnen.

stage FEM FEM

Je werkritme

Je hebt uiteraard werktijden waar je rekening mee moet houden. Wanneer je nog studeert heb je geregeld vrije uren en ben je nooit van 9 tot 5 bezig, wanneer je fulltime werkt wél.  Loop je een media stage dan is het ook gebruikelijk om veel achter je computer te zitten. Als student maak je natuurlijk ook veel gebruik van een computer, maar toch is het anders en dus weer iets waar je aan moet wennen. Belangrijk hier is dat je gewoon af en toe een pauze neemt van je scherm. Haal iets te drinken voor jezelf, loop een blokje om; doe in ieder geval iets waardoor je even niet voor een computerscherm zit.

Het reizen

Loop jij stage in een stad waar je niet woont? Houd dan vooral rekening met het reizen. Veel en lang reizen is natuurlijk hartstikke vermoeiend -ook als het voor je droomstage is. Maar wat je gewoon moet onthouden is dat er ontiegelijk veel mensen zijn die dit elke dag doen (of het nou met het OV is op met de auto). Allen heb jij natuurlijk één voordeel, en dat is dat je weet dat het tijdelijk is.

De deadlines

Als stagiaire draai je mee met een écht bedrijf dus moet je je houden aan hun ritme en de deadlines die daar aan gekoppeld zijn. Tuurlijk heb je op school ook te maken met stress, maar bij een bedrijf is dat anders. Het kan wel eens voorkomen dat je voor school iets te laat inlevert en er mee wegkomt maar dat kan simpelweg gewoon niet bij een bedrijf waar je vaak te maken hebt met betalende klanten.  Zorg gewoon dat je altijd vraagt om hulp of begeleiding wanneer het nodig is. Je bent er nou eenmaal om te leren en daar horen je begeleiders rekening mee te houden.

Je bent iets minder flexibel

Tenminste, je bent minder flexibel overdag omdat je aan het werk bent. Je kunt altijd nog van alles inplannen in de avonden, maar door je werkritme ben je vaker moe waardoor je je avonden gebruikt om bij te komen. Als je iets wil inplannen met je vriendinnen of familie dan doe je dat liever in het weekend.

Leerdoel

De vraag die je jezelf vóór je stage moet stellen is of je bij dit bedrijf datgene kan leren wat jij als leerdoel hebt. Wat wil je nou graag leren? En hoe kan ik ervoor zorgen dat ik dat leerdoel bij dat bedrijf behaal? Als stagiaire ervaar je niet alleen hoe het is om een echte werkritme te hebben, maar je komt er ook achter wat voor werk jij wel of niet leuk vind.

Ga jij binnenkort voor het eerst stage lopen? Zo zorg je dat je je eerste stagedag overleeft.