Elk jaar is er een slag om de beste, coolste, leerrijkste, tofste stageplaats onder studenten en worden bedrijven overrompeld door stage-aanvragen. Is het jouw gelukt om een leuke stage te bemachtigen? Super tof! Maar hoe begin je zo’n stagedag en hoe overleef je de eerste week? Wij hebben speciaal voor jullie de do’s over hoe jij jezelf van je beste kant kan laten zien. Because you never get a second chance to make a first impression!

Schermafbeelding 2018-09-06 om 13.39.00

Focus op je collega’s

Leer de namen van je collega’s, zoek ze eventueel op LinkedIn (hebben zij waarschijnlijk bij jou ook gedaan) en vraag naar hun interesses en niet alleen naar de job. Ja, het is belangrijk om te weten wie wat doet, maar praten over elkaars interesses, is een goede ijsbreker!

Wees sociaal

Geef iedereen een hand en zet je beste glimlach op. Laat zien dat je enthousiast bent en maak een lekker praatje. Zet niet de eerste dag al gelijk een hoofdtelefoon om je af te zonderen. Je gaat zoveel mogelijk willen horen, leren en aangesproken worden.

Doelen

Ben vanaf dag 1 al duidelijk met wat je doel is. Wat wil je bereiken met je stageperiode en wat zijn je eventuele opdrachten vanuit school. Zet dag- en weekdoelen voor jezelf. Praat met je begeleider over wat hij of zij van jou verwacht.

Stel vragen

De eerste weken zal je alles nog moeten leren en dat is natuurlijk helemaal niet gek. Wees niet bang om zoveel mogelijk te vragen. Van een stagiair wordt verwacht dat hij of zij veel wil leren en weten. Doen alsof je alles al weet en dan vervolgens volledig op je bek gaan, is iets minder charmant. Leer bij en uiteindelijk verbluf je iedereen met je prestaties!

Feedback

Vraag regelmatig feedback. Dit kan aan het einde van de dag, week of maand zijn. Zo weet je wat je plus- en of minpunten zijn en waar je nog aan moet werken. Bedrijven zullen het alleen maar waarderen als je hen om hun mening vraagt.

Wees professioneel

Je bereidt jezelf voor op een carrière, wie weet kan je later in je droombedrijf aan de slag. Laat daarom een professionele indruk achter, maar wees geen robot. Wees op tijd, verdwijn niet plots een uur, kleed je netjes (vraag op voorhand of er een kledingcode is), ben communicatief en zorg dat je goed te bereiken bent. Stel je open en geïnteresseerd op.

Hou jezelf bezig

Heb jij je taak al af en tijd over? Ga dan niet zitten niksen en vraag of je een nieuwe opdracht kan krijgen. Hou je tijd in de gaten, plan je taken in en rond ze op tijd af. Laat het wel op tijd weten als je echt teveel werk hebt, anders ga je half werk leveren of krijg je een burn-out tijdens je stage. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten en jijzelf al helemaal niet. Kortom, ga niet met je duimen zitten draaien of enkele uren bellen met een vriendin. Er is genoeg om te leren!

Laat je inspireren

Laat je inspireren door collega’s en je mentor. Leer van hun ervaringen en luister naar hun struggles die ze hebben gehad. Zij zijn namelijk ook ooit uit het niets begonnen. Niet genoeg? Dan zijn er een hoop films gemaakt over de (lijdens)weg van stagiairs, zoals onder andere: The Pursuit of Happyness, The Internship en The Intern.

Lees ook: Benieuwd hoe je een betere band met je collega’s krijgt?