De eerste keer wintersport? Dat is echt een avontuur op zich. Het is meer dan alleen een vakantie, het is een hele ervaring. Zorg ervoor dat je de juiste spullen inpakt, want je wilt niets belangrijks vergeten. Het wordt een geweldige reis, dus bereid je goed voor en geniet ervan!

eerste keer wintersport
Bron: Pinterest

Eerste keer wintersport? Dit heb je nodig

Het is best wel bijzonder om voor het eerst op latere leeftijd te gaan wintersporten. Velen zijn er immers mee opgegroeid en weten niet beter. Maar als je nog nooit bent geweest en nu de sprong wilt wagen, kan het best overweldigend zijn om te bedenken wat je allemaal nodig hebt. No worries! Wij hebben de musts voor een geslaagde skivakantie voor je op een rijtje gezet.

1. Volledige ski-outfit

Skiën doe je natuurlijk niet in je spijkerbroek dus je zal op zoek moeten gaan naar een complete outfit voor op de piste. Daar komen een aantal dingen bij kijken. Sowieso is een goede warme broek én een warme jas een must. Deze kunnen het beste wind- en waterdicht zijn, omdat je op de piste te maken krijgt met sneeuw en frisse wind. Om jezelf nog net een tikkeltje warmer te houden, kun je ervoor kiezen om thermokleding onder je jas en broek te dragen.

Verder heb je natuurlijk een aantal andere dingen nodig. Hoge skisokken, een beschermende helm, een skibril (of zonnebril als alleen het zonnetje schijnt) en eventueel je eigen skischoenen. Hoewel je deze ook kunt huren, zitten eigen skischoenen eigenlijk altijd net iets lekkerder. Als je hierin investeert, krijg je daar sowieso een hoop plezier voor terug. Verder heb je natuurlijk ook kleding nodig voor de momenten dat je niet doorbrengt op de piste – de trendy wintersport tips vind je hier.

2. Skimateriaal

Skiën zonder ski’s wordt een lastig verhaal dus je moet zorgen dat je dit van tevoren geregeld hebt. Of je schaft het zelf aan of je huurt ski’s en skistokken bij een lokale verhuur. In dat laatste geval is het soms handig om dit van tevoren al te regelen, zodat het geregeld is. Toch is dat niet altijd nodig en kun je soms ook gewoon ergens naar binnen lopen.

3. Skilessen

Als je voor het eerst de piste op gaat, doe je dat meestal niet helemaal alleen. Je moet namelijk wel weten wat je doet, want anders kan het verkeerd uitpakken. Wij raden je dan ook aan om één of meerdere skilessen te nemen, voordat je zelf op pad gaat. Zo krijg je de techniek onder de knie en leer je van een professional hoe je de piste af kan komen zonder dat je daarbij een been breekt.

Je kunt van tevoren in Nederland eventueel ook al skilessen nemen, maar ter plekke is natuurlijk minstens net zo leuk. Zoek even uit welk skischool goed aangeschreven staat en boek zoveel lesjes als jij denkt nodig te hebben.

eerste keer wintersport
Bron: Pinterest

4. Reisverzekering mét wintersportdekking

Zeker niet onbelangrijk! Niet iedere reisverzekering dekt ook alles wat met wintersport te maken heeft. Mocht er toch iets gebeuren op de piste, is het prettig als je de daarvoor verzekerd bent. De kosten kunnen namelijk flink oplopen als je valt en iets breekt of kneust. Soms kun je zelf absoluut niet verder skiën en moet je opgehaald worden. Alleen dit al kost je zo een paar honderd euro. Enne, wat denk je van alle ziekenhuiskosten die daar nog bovenop komen? Kortom, een goede verzekering is een must!

5. Skipas

Als je in een bepaald gebied wil skiën, moet je hier ook een skipas voor aanschaffen. Als je deze niet hebt, mag je namelijk geen gebruik maken van de skiliften en dat wil je natuurlijk wel. Deze pas kun je van tevoren soms online aanschaffen, maar anders ook bij loketten bij de pistes kopen. Houd er rekening mee dat de kosten voor zo’n pas soms best kunnen aantikken. Wintersport is helaas niet goedkoop, maar het is het dubbel en dwars waard!

6. Een goede dosis zelfvertrouwen

Tot slot heb je een goed humeur, een grote lach en een goede dosis zelfvertrouwen nodig. Vooral wanneer je op latere leeftijd begint met skiën, kan het een grote uitdaging zijn, maar geef niet op en geef het wat tijd! Het gaat dan wel niet zo gemakkelijk op het begin, maar uiteindelijk kom je er wel en ga je er zeker het plezier van inzien. Enne, vergeet zeker niet om aan het einde van de dag nog even de après-ski in te duiken, wat óók dat hoort erbij ;).