Het laten zetten van je eerste tattoo is een keuze waar je goed over na moet denken. Dat doe je niet zomaar even. Je zult het namelijk de rest van je leven met je mee dragen, dus je mag er wel even de tijd voor nemen. Om jou een handje te helpen, vertellen we je precies wat je allemaal moet weten.

Girl with birds tattooed on shoulder. Freedom concept

1. Doe research

Het is belangrijk om je van tevoren goed in te lezen en inspiratie op te doen over het design van je tattoo. Hiervoor kun je Pinterest lekker afstruinen, want dit staat vol met voorbeelden van mooie tattoos. Daarbij kun je ook meteen nadenken over de plaats van de tattoo op je lichaam. Uiteindelijk zul je er de rest van je leven mee rond lopen, dus kies een plek uit die jou goed bevalt. Kijk ook meteen rond naar goede tattoo shops. Lees reviews, vraag rond in je omgeving en neem een kijkje op de website om te zien wat voor eerdere ontwerpen hij al gemaakt heeft.

2. Maak de afspraak

Maak een afspraak met de persoon die jouw tatoeage zal gaan zetten en bekijk samen het design. Sta open voor ideeën van tattoo artiest, want soms komt hij met ideeën om je design nóg mooier te maken. Maak vervolgens de afspraak voor het laten zetten van de tatoeage en ga na of je een doktersbriefje nodig hebt.

3. Bereid je goed voor op de dag zelf

De avond van tevoren zul je alcohol moeten vermijden en je lichaam moeten scheren op de plek waar de tattoo gezet zal worden. Op de dag zelf is het belangrijk om van de koffie af te blijven, omdat het je bloed verdund en dat maakt het lastig om de tattoo te laten zetten. Verder is het belangrijk om goed te eten en te drinken, want tijdens het laten zetten van je tatoeage schommelt je bloedsuikerspiegel. Ook zul je jouw ID-kaart mee moeten nemen en is goed om jezelf voor te bereiden op een lange zit. Dat verschilt natuurlijk per tatoeage, maar als het design ingewikkeld is, kan het nog eens lang duren. Neem dus wat mee om jezelf mee te vermaken tijdens het wachten.

4. De naverzorging

De dag na het laten zetten van je tattoo zul je het verband moeten verwijderen en de tatoeage goed wassen. Als je last hebt van pijn en zwellingen is het goed om er wat ijs op te doen. Verder zul je de plek goed moeten bevochtigen als de huid heel erg droog aan voelt. Om de tattoo goed te laten helen, is het goed om kleding te dragen die wijd en losjes zit. Wat je ook zeker niet mag vergeten, is het aanbrengen van zonnebrand met minimaal factor 30. Nog beter is om de zon even te vermijden. Probeer ook van de tattoo af te blijven. Het kan namelijk gaan jeuken en dan ben je geneigd om te gaan krabben, maar probeer dit zeker te vermijden. Wanneer je tattoo goed geheeld is, kun je weer een afspraak maken om de laatste details nog mooi te laten maken.

Wil je inspiratie opdoen voor je eerste tattoo? Kijk dan eens hier. En durf je toch nog niet helemaal? Er zijn nu ook tattoo’s voor 3 maanden, een half jaar of één jaar.