Durf jij niet zonder make-up de deur uit? Dan is de kans groot dat jij een vertekend beeld van jezelf hebt. Het dragen van make-up heeft namelijk een hoop effect op je brein. Heb je je verslapen en besluit je dan toch maar je make-up over te slaan, dan is de kans groot dat je even uit balans bent. Dit is het bizarre effect van het dragen van make-up.

Instagram: kyliejenner
Instagram: kyliejenner

Welk effect heeft het dragen van make-up op je brein?

Iedereen last wel eens een make-up loze dag in. Voor sommige is dat totaal geen probleem, voor andere wel. Maar hoe kan het dat dit zoveel effect heeft op je brein? Wij leggen het je uit.

Make-uploos

Wanneer je gewend bent om make-up te dragen, kan het nogal even wennen zijn als je dit niet doet. Iedere keer als je in de spiegel kijkt, word je er weer aan herinnerd hoe je er écht uitziet, en dat kan heel confronterend zijn. Volgens holistisch psychotherapeut Jennifer Pepper ligt dit volledig aan ons onderbewustzijn. “Wanneer we make-up opdoen sturen we een signaal naar ons onderbewustzijn dat we onvolmaakt zijn en dat we die flaws moeten verbergen.” Kortom; we zijn gelukkiger met ons uiterlijk als we make-up dragen, omdat we ons hiermee identificeren.

Uit balans

Toch is dit niet de enige reden. We zijn namelijk gewoontedieren en hechten dan ook waarde aan een bepaalde routine. Doe jij iedere ochtend je make-up dan raak je hier aan gewend. Volgens therapeut Meaghan Rice heeft dit alles te maken met bepaalde doelen die we onszelf stellen. “Voor veel van ons zorgt een routine ervoor dat we onze doelen voor ogen blijven houden. Als onze routine make-up bevat, is het niet heel gek dat je een beetje uit balans raakt als je het opeens overslaat. Deze kleine verschillen zorgen ervoor dat we ons minder zeker voelen over onszelf.”

Even doorbijten

Een tip van ons; even doorbijten! Je maakt zelf de keuze om geen make-up te dragen, geef het wat tijd. Voor je het weet ben je weer helemaal gewend aan dit ‘nieuwe’ beeld.

Lees ook: Dit is de ideale make-up look volgens je sterrenbeeld