Voor jezelf beginnen: het is voor veel carièretijgers een echte droom, en sommige mensen zullen meteen al denken hell no, liever niet. Je hoeft niet meer voor iemand te werken, kunt je eigen tijd indelen en mag alles zelf bepalen. Maarja, een eigen bedrijf starten is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven wij je een aantal tips bij het starten van een eigen bedrijf. Zo kun je zelfverzekerd en vol goede moed van start! Ben je benieuwd? Lees snel verder!

Eigen bedrijf starten? Dit zijn de beste tips als je net begint FEM FEM

Vertrouwen

Allereerst is het mega belangrijk dat je als startende ondernemer vertrouwen hebt in jezelf. En straal dit ook uit. Want als je geen vertrouwen hebt in jezelf en in jouw product/dienst, hoe kun je er dan voor zorgen dat andere mensen dit ook willen aanschaffen? Yup inderdaad, dat werkt dus niet. Merk je dat je echt nog te onzeker bent over bepaalde dingen? Probeer daar dan aan te werken! Want het is echt waar, als je confident bent over jezelf en jouw product/dienst en dit ook uitstraalt, zul je veel meer gaan verkopen.

Waar te beginnen?

Oke goed, als het vertrouwen goed zit is het heel belangrijk om voor jezelf na te gaan wat jouw doelgroep is en wat jij met jouw product/dienst zou willen veranderen of hoe jij mensen zou willen helpen. De basis van jouw eigen bedrijf moet heel sterk staan. Daarna ga je pas nadenken over marketing, een website en het uiterlijk van jouw logo en huisstijl etc. Storytelling is hierbij erg belangrijk. Vertel hoe je aan je idee bent gekomen en hoe het was om je eigen bedrijf te starten. Mensen kopen namelijk dingen van mensen. Ga maar bij jezelf na, zou jij eerder een product kopen van iemand met een mooi verhaal achter het bedrijf, of van iemand die heel oppervlakkig heeft beschreven waarom hij/zij is begonnen aan een eigen onderneming?

Vraag jezelf af: ben jij een ondernemer?

Heb jij überhaupt nog nooit nagedacht over je eigen bedrijf starten? Dan ben je waarschijnlijk geen echte ondernemer. Simpelweg zit het ondernemers bloed dan niet in jou. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar dan is het misschien toch niet handig om je eigen onderneming te starten. Was jij altijd al ondernemend, ook tijdens je studie of vorige werk. Trok jij dan vaak de kar en nam jij de leiding? Dan zit het ondernemen in jou.

Energie, mindset en strategie

Deze drie elementen zijn de bouwstenen voor een succesvol bedrijf. Energie is belangrijk, omdat jij goede energie moet uitstralen naar jouw klanten. Je geeft deze goede energie tevens door aan jouw werknemers. Mindset is belangrijk zodat jij je waardevol voelt. Strategie is belangrijk om je bedrijf te kunnen laten doorgroeien, zorg dat het altijd voor iedereen duidelijk is wat de strategie is, en hoe je deze kunt waarmaken.

Jouw directe omgeving

Om ervoor te zorgen dat het balletje gaat rollen, en dat jij jouw eerste klant aan de haak slaat, is het belangrijk om veel over jouw bedrijf te praten met je naasten. Je zult merken dat jouw eerste klant(en) mensen zullen zijn uit jouw directe omgeving. En dat is prima, want zodra zij het weer door vertellen aan anderen, begint het balletje wel te rollen.

Lees ook: Motivatie boost nodig tijdens het (thuis) werken? Met deze tips krijg je snel weer energie