Nou zullen vele van mening zijn dat de belangrijkste eigenschap in een relatie is dat je trouw bent aan elkaar, en hiermee zeggen we ook niet dat dat niet zo is, want uiteraard wil je dat in een relatie, maar uit onderzoek blijkt toch dat er nog iets anders is wat ontzettend belangrijk is. We willen namelijk ook gewoon met elkaar kunnen lachen. Of je nou 15 bent en je eerste date hebt, of op je 80ste opzoek bent naar de liefde: we zijn massaal opzoek naar iemand die ervoor zorgt dat jij keihard moet lachen.

eigenschap liefde FEM FEM

We schrijven geregeld over daten, en vooral hoe het is om in het huidige tijdperk te daten waarin we vrijwel alles online doen. Uit nieuwsgierigheid zijn we toch wel benieuwd of het ook betekent dat hetgeen wat we zoeken in een partner anders is nu, dan in het verleden. Reden genoeg voor een van de grootste datingservices van Nederland om op zoek te gaan naar de verschillende datinghabits van zowel single millennials als 50-plussers. Wat bleek: alles singles, ongeacht hun leeftijd, hebben dezelfde ideeën over wat ze zoeken in de liefde.

Belangrijke eigenschap in de liefde

Qua liefde maakt het niet uit wanneer je geboren bent: voor beide generaties staat humor hoog op de verlanglijst. Het verschil wel is dat de jongere generatie onzekerder is tijdens het daten en durft ongeveer 58% van de millennials hun crush niet eens aan te spreken, terwijl 38% van de 50-plussers daar moeite mee heeft.

Gespreksonderwerpen tijdens een date

Logisch dat je nerveus bent voor een eerste date. Je wilt awkward momenten het liefst vermijden en voldoende gespreksonderwerpen hebben. Uit dit onderzoek kwamen ze er ook achter welke onderwerpen altijd goed zijn: toon interesse in de hobby’s van je date, vraag over werk, maar je kunt gerust ook over de liefde praten. Vermijd wel gesprekken over seks en geld. Een taboe-onderwerp bij de 50-plussers zijn overigens het hebben over familiekwesties.

Elke dag een nieuwe date

In theorie heb je tegenwoordig veel meer dates binnen handbereik, maar toch zijn we terughoudend in de hoeveelheid mensen die we daten. Ruim de helft van de single millennials maakt hier minder gebruik van dan je zou denken en spreiden hun kansen van het vinden van een liefde niet. Ja, ze houden hun opties open, maar gaan niet met meerdere mensen tegelijk daten. Maar bij de oudere generaties is dit nóg minder en geeft 65% aan dat ze nooit met meer dan één persoon tegelijk daten.

Het officiële gedeelte

Wanneer iemand officieel een relatie heeft is volgens de helft van de millennials wanneer ze kennis hebben gemaakt met familie en vrienden. Bij de 50-plussers zegt 39% aan dat het pas ‘aan’ is na het ontmoeten van familie en vrienden.

Lees overigens ook meer hoe je daten anno 2019 als romanticus overleeft.