Vriendschappen zijn misschien wel het belangrijkste in het leven. Jouw vrienden maken je wie je bent en zijn er altijd voor jou. Zonder hen was je waarschijnlijk niet waar je nu bent en je zou niet weten wat je zonder ze moet. Toch is er ook altijd die ene vriendin waar je ook best zonder zou kunnen, want je kunt nou eenmaal niet met iedereen beste vrienden zijn. Ook goede vriendschappen kunnen op de een of andere manier ineens minder worden. Bij deze situaties weten we vaak niet zo goed wat we moeten doen. Daarom hebben we wat manieren waarop je kunt handelen in deze situaties.

vriendschap einde of lager pitje FEMFEM

Negeren kan niet

Soms is de vriendschap gewoon ‘op’ en soms heeft je vriendin iets gedaan wat echt niet kan en de druppel is. Hoe gemeen of pijnlijk dit ook kan zijn, negeren kan niet. Zorg er daarom voor dat je het contact heel geleidelijk afneemt. Je belt of appt haar minder of je gaat opzoek naar een manier waarop je minder energie in de vriendschap hoeft te stoppen. Als dit op een natuurlijke manier gaat hoeft het niet ongemakkelijk te zijn als je elkaar weer tegenkomt.

Verander de vriendschap

Vroeger spraken jullie elkaar iedere dag en minimaal één keer per week spraken jullie af. Momenteel trek je dat niet meer en is de vriendschap gewoon niet meer zoals toen. Dit hoeft niet te betekenen dat jullie vriendschap voorbij is, verander hem gewoon een beetje. Spreek bijvoorbeeld meer af in groepen of doe leuke activiteiten zoals een spelletje als je afspreekt.

Wees niet te gemeen

Het kan zijn dat jij dingen die jouw vriendin doet echt niet normaal vindt of je enorm irriteren. Vertel dit ze dan, wat praten levert meer op dan je denkt! Mijn moeder vertelde mij vroeger altijd: ‘Je mag alles zeggen als je dit maar op een normale manier doet.’ In dit geval is dit het allerbelangrijkste! Je kunt vertellen wat je vindt, maar wel met enige vorm van respect voor de ander. Je vertelt op deze manier namelijk hetzelfde, alleen gebruik je andere woorden waardoor je aardig blijft.

Weet wat je wilt

In je hoofd kun je al helemaal bedacht hebben wat je allemaal gaat zeggen, maar in de praktijk komt het er altijd nét iets anders uit. Want wat wil je nou eigenlijk zeggen? Wat is je doel van dit gesprek? Wil je echt dat de vriendschap per direct eindigt of wil je nog wel vrienden blijven, maar dan op een iets lager pitje? Weet wat je wilt en dan wordt je gesprek veel gemakkelijker dan je denkt. Het kan namelijk ook voorkomen dat het een gesprek wordt waarin je op het eind nog steeds niet weet wat er nu gaat gebeuren, daarom kun je beter duidelijk zijn.

Lees ook:

Dit is waarom we eigenlijk maar zo weinig echte vrienden hebben.