Nee, het heeft helemaal niks te maken met de bedprestaties van je partners. Tenminste, ja, ook dat kan wel eens voorkomen, maar zelfs na de beste seks van je leven kan het dat jij je down voelt maar geen zorgen, het komt vaker voor dan je denkt én het is hartstikke normaal.

emotioneel na seks FEM FEM

Eigenaar van New Age Gents, een lifestyle platvorm voor mannen, geeft het volgende aan tijdens een interview met HuffPost over seks: “Our culture teaches us how to be physically connected to someone, but we ignore the truth that sex is highly emotional and spiritural.” We zijn dus zo gewend dat seks altijd maar wordt gezien als een lichamelijke iets waardoor we vergeten dat ook emotie hieraan verbonden is. Dit is ook de reden dat mensen schrikken als ze merken dat ze opeens emotioneel zijn na een sessie onder de lakens.

PCD

Ben jij wel eens emotioneel geworden na de seks of is het iets waar jij regelmatig last van hebt? Het heeft een naam: ‘post-coital dysphoria‘ oftewel PCD of post-sex blues. Het gevoel van onrust, weemoed, angst of verdriet wat je voelt na de seks kan tussen de vijf minuten à twee uur duren.

Uit een onderzoek uit 2015 van de Journal of Sexual Medicine concludeerde ze dat alle vrouwen wel een keer te maken hebben met PCD op een bepaalde moment in hun leven en 5% van de vrouwen ervaart het zelfs regelmatig. En niet alleen vrouwen kunnen zich down voelen na de seks. Ook bleek dat 40% van de mannen dit wel eens in hun leven mee maakt.

Psycholoog Robert Schweitzer uit Australië geeft aan dat PCD een combinatie is van fysieke en psychologische factoren. Fysiek gaan er natuurlijk een hoop hormonen door je lijf, zoals endorfine (waar we juist een fijn gevoel van krijgen) gevolgd door het neurochemische prolactine wat dus voor een zogenoemde ‘comedown‘ kan zorgen waardoor je je down gaat voelen. Psychologisch kunnen persoonlijke aspecten van iemands leven ook een rol spelen. Dus heb je toevallig iets vervelends meegemaakt of is er iets gaande in je leven wat zwaar is? In combinatie met de hormonen die tijdens de seks vrijkomen kan het er voor zorgen dat je intens emotioneel bent na de seks.

Wat kan je er aan doen

Het volledige vermijden kan niet maar als je een relatie hebt, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden om ervoor te zorgen dat jij je fijner voelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knuffelen. Doe dit vaker met je partner. Gewoon intiem met elkaar zijn zonder dat er altijd seks bij komt kijken. En durf te praten erover. Wees in ieder geval duidelijk waarom het is dat jij je down voelt zodat jouw partner ook duidelijk weet dat het niet aan hem ligt.

Lees ook waarom het goed is om af en toe te huilen terwijl je naar muziek luistert.