Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust belangrijk is. Toch lijkt het soms nog een hele uitdaging te zijn. Zo beland je de ene nacht binnen enkele minuten al in een dromenland en lig je de andere nacht urenlang te woelen en voor je uit te staren. Wanneer je een kleine snack eet voor het slapen gaan, kun je sneller in slaap vallen. Wij vertellen je welke voedingsmiddelen jou een goede nachtrust garanderen.

Photo of a woman sleeping

Kersen en frambozen

Uit een recente studie blijkt dat mensen die twee keer per dag voor twee weken lang wat kersensap dronken, 25 minuten extra slaap per nacht hebben gepakt en uiteindelijk ook beter sliepen. Kersensap bevat het aminozuur tryptofaan die wordt omgezet in serotonine en vervolgens in melatonine in je lichaam. Melatonine is een hormoon dat je slaap en ontwaak cyclus beïnvloedt. Hoewel kersen geen melatonine bevatten, zijn ze wel goed om te eten voor het slapen gaan. Kersen verhogen namelijk je slaperigheidsniveau.

Havermout

Volgens de wetenschap zorgt het eten van koolhydraten voor het slapen gaan ervoor dat je niveau van serotonine wordt verhoogd. Dit is een overdrachtsstof die je helpt om in slaap te vallen. Judith J. Wurtman, doctoraat, zegt dat serotonine kalmeren je hersenen in een rustige staat, zodat slaap gemakkelijker komt. Voor koolhydraten met relatief lage calorieën kun je het beste havermout eten voor het slapen gaan.

Avocado’s

Het is goed om wat avocado te eten voordat je gaat slapen. Avocado’s bevatten namelijk magnesium waardoor mensen veel beter slapen. Uit een studie bleek dat oudere volwassenen die last hadden van slapeloosheid beter sliepen en sneller in slaap vielen toen ze magnesium aan hun dieet hadden toegevoegd.

Honing

Deze natuurlijke zoetstof bevat glucose en deze stuurt een signaal naar je hersenen om orexine af te sluiten. Dit is een chemische stof die verantwoordelijk is voor het waarschuwen van ons lichaam. Voedingsdeskundige Cynthia Pasquella zegt alleen wel dat we niet hoeven te overdrijven. Zo zou een eetlepel genoeg zijn voor een goede nachtrust.

Kamillethee

Het is goed om wat kamillethee te drinken voor het slapen. Het houdt je voldaan, zodat je ’s nachts niet hongerig wakker wordt en bevat valeriaan. Dit is een kruidensupplement met een kalmerende werking en zal een goede nachtrust dus zeker bevorderen.

Wil je de volgende dag productief zijn? Lees hier welke slaaptips je kunnen helpen.