Onze maandelijkse ongemakken zijn niet de enige oncomfortabele dingen waar wij mee te maken krijgen. Ik denk dat iedereen die ongesteld word te maken heeft met misvattingen over je menstruatie. Zo zou je pas tampons mogen gebruiken wanneer je een bepaalde leeftijd hebt en je menstruatie zou stoppen wanneer je in het water bent. Wat is waar en wat niet?

fabels menstruatie FEM FEM

Hoewel je menstruatie waarschijnlijk niet de ‘leukste’ tijd van de maand is zitten er ook tal voordelen aan. Uit dit onderzoek blijkt dat je geur aantrekkelijker is tijdens je menstruatie. Ook je libido is hoger tijdens je menstruatie. Hormonen hebben namelijk ontzettend veel invloed op je. De wisselende niveaus van oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat jij vaker het bed in wilt duiken.

De populairste misvattingen over je menstruatie

Je menstruatie is een onderwerp waar veel mensen vergissingen maken. Hoewel er genoeg op het internet is te vinden over dit onderwerp nemen we vaak dingen aan van familieleden of vrienden. Zo komen er veel misvattingen over dit onderwerp in de wereld.

  • Elke cyclus duurt 28 dagen
  • Je kan niet zwanger worden tijdens je menstruatie
  • Je mag pas vanaf een bepaalde leeftijd tampons gebruiken
  • Je menstruatiebloed is anders dan bloed in je aderen
  • Je zou niet in bad mogen gaan of je haar mogen wassen tijdens je menstruatie
  • Haaien ruiken je menstruatie als je zwemt
  • Je menstruatie stopt wanneer je het water ingaat

Je cyclus en tampons

Dat je cyclus 28 dagen duurt is misschien een van de meest obvious misvattingen ooit. Sommige hebben een langere cyclus en de andere hebben een kortere. Hoelang je cyclus duurt kan bepaald worden door hoeveel stress je hebt en zelfs door welk seizoen het is. Er hoeft dus niks mis te zijn met je onregelmatige cyclus.

Een andere fabel, die overigens best gevaarlijk is, verteld dat je niet zwanger kan worden tijdens je menstruatie maar dit is echt niet waar! Je kan namelijk zwanger worden op elk punt tijdens je cyclus. Wat dus ook altijd kan is een tampon gebruiken. Er zit echt geen leeftijd aan gebonden, wel kan je geloofsovertuiging of je opvoeding een reden zijn om geen tampons te gebruiken. Daar is niks mis mee! Tampons zijn ook niet alles, veel tampons èn maandverband bevatten schadelijke stoffen. Tampons krijgen hun witte kleur van chloor, en in chloor zit dioxine. Dioxine kan een gevaar zijn voor je gezondheid, vooral als je dat inbrengt in je vagina!

Menstruatiebloed en water

Laten we het nu hebben over bloed. Er word vaak gezegd dat je menstruatiebloed anders is dan het bloed in je aderen. Dat je menstruatiebloed ‘vies’ is, is helemaal niet waar. Het is wel waar dat de kleur van je menstruatiebloed anders is. Je bloed is namelijk een mix van bacteriën, vaginaal slijm, weefsel en vloeistoffen. Ook het bad, de zee en het zwembad hoef je echt niet te vermijden tijdens de tijd van de maand. Haaien zijn not interested in je menstruatie, en ook niet in jou. Ga je zwemmen zonder bescherming? Dat is misschien niet zo handig. Ook al lijkt het alsof je ongesteldheid een ‘pauze’ neemt tijdens je tijd in het water hoeft dit niet zo te zijn. Door waterdruk stop je tijdelijk met vloeien in het water maar bescherming is nog steeds handig voor het geval dat.

Ja, je kan echt wel een bad nemen tijdens je menstruatie. Ook je haar wassen is geen probleem. Het is echt niet slecht voor je gezondheid. Sterker nog, het is goed voor je. Wat tijd voor jezelf nemen door jezelf en je haar te wassen is altijd goed voor je, vooral tijdens je menstruatie. Je neemt wat tijd voor jezelf en je kan lekker ontspannen.

Tot slot

Zo, nu weet je wat je moet geloven en wat niet. Wat je in ieder geval nooit moet vergeten is hoeveel je hebt aan je menstruatie. Het is een teken dat je waarschijnlijk helemaal gezond bent. Factoren zoals stress, over- of ondergewicht, overdreven lichamelijke inspanningen en ziektes kunnen namelijk redenen zijn waardoor je niet ongesteld word. Ook kan je zoveel chocolade eten als je wilt, dit helpt tegen krampen. Ook maakt je lichaam zichzelf schoon tijdens je menstruatie: alle afvalstoffen die zich hebben opgehoopt in de maand worden tijdens je menstruatie afgevoerd.