Je weet het nog als de dag van gisteren dat de eerste iPhone op de markt kwam. Deze was dan wel 10 kilo, het touchscreen werkte pas na drie keer drukken en moest je gemiddeld tien minuten wachten voordat Google was geladen, maar hé, het was wel heel cool. De kinderen van nu lopen al met de nieuwste iPhone (terwijl ik het nog steeds met mijn iPhone 5 doe) en ze weten niet beter dan dat er smartphones zijn. En zo is het met nog veel meer dingen en dus vond ik het wel tijd om even terug in de tijd te gaan en een ode aan deze fantastische dingen uit de jaren ’90 te geven.

#1 De discman voor je favoriete cd’s

Wanneer jij een discman had, hoorde je erbij. Wanneer je de nieuwste cd van Justin Timberlake of de Spice Girls voor Sinterklaas had gekregen, was iedereen jaloers op je. Hij paste niet in je broekzak, dus moest je hem óf vasthouden óf zorgen dat je een tas bij je had waar je hem in kon doen. Maar hé, je had wel een discman.

#2 De angst dat je cd van de Backstreet Boys beschadigde

Je beste vriendin wilde heel graag die nieuwe cd van de Backstreet Boys van je lenen, die jij intussen al grijs had gedraaid. Maar wat nu als ze hem beschadigde? Worst thing ever. Moet je nagaan wat een effect het had op je vriendschap als de ander je cd had beschadigd. Die was over natuurlijk.

Foto via discogs
Foto via discogs

#3 Je muziekcollectie nam je overal mee naar toe in je ‘handige’ verzamelmap

Al je favoriete cd’s op één plek bij elkaar, super handig toch? Toen wel. Maar dat zware boekwerk, gevuld met 100 cd’s was achteraf toch best lastig om overal mee naartoe te nemen. En die ene cd vinden waar dat ene liedje op stond was nóg lastiger.

Foto via Froot
Foto via Froot

#4 Floppy disk (waar 1 spel op stond)

Zodra je uit school kwam, rende je naar boven waar die oude computer stond waar je floppy disks in kon doen. Op een blauw-wit scherm kon je vervolgens uit drie spellen kiezen: een racespel, pacman of tetris. Het spel zelf was wel in kleur, wat al heel bijzonder was. De hele middag kon je je hiermee vermaken, totdat je moeder om half 6 riep dat het eten klaar was.

#5 De old school gameboy

En dan bedoelen we de échte old school gameboy. Die zonder kleurenscherm, waar het scherm zo klein was dat je goed moest kijken wat je deed en waar je uren achter elkaar tetris op kon spelen.

Foto via Gamer
Foto via Gamer

#5 Telefoonnummers zoeken in het telefoonboek

Het telefoonnummer van dat ene meisje van de zwemles, ze kwam uit een dorp bij je in de buurt, maar wat was haar achternaam nu ook alweer? Vervolgens was je uren aan het bladeren door het telefoonboek, op zoek naar dat ene nummer.

#6 Je kapsterkunsten oefenen op je trollen

Die leuke, schattige trollen met haren in alle kleuren van de regenboog. Iedereen had ze en iedereen probeerde elke keer een nóg mooier kapsel te creëren.

Foto via jaren 90
Foto via iamhollymatthews

#7 De videotheek

Geen Netflix waar je zo een film kunt uitzoeken. Nee, we spraken met vriendinnen af voor de videotheek, om vervolgens te verdwalen in alle leuke films die we tegenkwamen. Een film uitzoeken in de videotheek was nóg lastiger dan op Netflix, moet je nagaan..

#8 De bulky filmcamera

Wanneer je op vakantie ging, moest die camera natuurlijk mee, die je vader vervolgens overal mee naartoe sjouwde. Want dit was niet een kwestie van oppakken en meenemen, het leek eerder op een professionele televisiecamera (qua grootte, niet qua opties en kwaliteit helaas).

Foto via Imgur
Foto via Imgur

#9 Luisteren naar cassettebandjes

In de auto naar Frankrijk, samen met je zus achter in de auto. Zij was bezig met een kleurplaat, terwijl jij aan het wegdromen was bij de mooiste sprookjesverhalen die werden verteld op je cassettebandje.

#10 Jezelf uren vermaken op een Windows computer

Het bureaublad veranderen, alle functies op Paint uitproberen of je record bij Patience nog maar een keer proberen te verbeteren. We konden onszelf uren vermaken met deze Windows computer.

Foto via Popsugar
Foto via Popsugar

#11 Het terugspoelen van de videoband

Voordat je een film wilde kijken, moest je hem eerst helemaal terugspoelen. Soms vergat je om dit op zwart scherm te doen, waardoor je dus alle spoilers al had gezien.

#12 Niet kunnen bellen omdat je broertje op internet zat

Of niet op internet kunnen omdat je moeder uren zat te bellen. En wanneer ze dan eindelijk klaar was, was het altijd spannend of het internet het zou gaan doen.

#13 Staren naar het testbeeld op tv

Tussen je favoriete programma’s door werd wel eens het testbeeld getoond. Nu vroeg ik me af waarom nu specifiek dít beeld werd gekozen en dus heb ik het even opgezocht. Nu blijkt dus dat deze combinatie van vormen en kleuren ervoor was bedoeld om onder andere te testen of alle kleuren op je televisie naar behoren werkte. Weten we dat ook weer.

testbeeld-jaren-90-femfem

Foto via Philosophy talk

Stiekem missen we die tijd best wel eens. En om nog even in die tijd te blijven hangen, haal dan ook eens je herinneringen op met deze spelletjes van vroeger.