Wanneer je net een relatie hebt, is het allemaal nog nieuw en spannend. In het begin willen jullie zo veel mogelijk samen zijn, maar dat verandert natuurlijk met de tijd wel. Iedere relatie gaat door dezelfde soort fases, maar uiteraard in een eigen tempo. Wij zetten de vijf fases van een romantische relatie op een rijtje.

fases van een romantische relatie
Riverdale

5 fases van een romantische relatie

Natuurlijk is iedere relatie anders. Je kunt simpelweg niet alle relaties met elkaar vergelijken. Toch zijn er wel vijf fases die iedere romantische relatie doorloopt. Iets wat toch wel handig is om te weten als je zo je twijfels hebt over je relatie. Wel belangrijk om te vermelden dat ook in iedere relatie de fases op eigen tempo gaan. Als het te langzaam gaat voor je gevoel hoeft dat niet meteen een probleem te zijn. Dit zijn de fases van een romantische relatie.

Fase #1 Romantiek ten top

In het begin is het natuurlijk romantiek ten top. Jullie kunnen niet van elkaar afblijven en de vlindertjes zijn duidelijk aanwezig. Alles maakt je aan het lachen en je kunt hem niet uit je gedachten krijgen. Dit is ook hét moment dat je er al-tijd goed uitziet wanneer je bij hem bent. Je wil je immers op je best laten zien.

Fase #2 Je begint de negatieve dingen ook te herkennen

De eerste maanden is alles leuk en aardig en loop je (onbewust) op je tenen. Daarna begin je langzaam weer te landen in reality. Ineens merk je wat irritante trekjes op en hebben jullie de eerste kleine onenigheden. Hier is dus helemaal niets mis mee! Dit hoort er allemaal bij.

Fase #3 Tijd om te leren

In deze fase begin je door te hebben dat je mens bent en dat niet alles perfect kan gaan. Ook niet in een relatie! Dat betekent dat de eerste teleurstellingen om de hoek komen kijken en dat er misschien ook een ruzie kan ontstaan. Dit is hét moment waarop je begint te leren hoe je hier door middel van communicatie samen uit kunt komen. Een hele waardevolle fase dus! Pak je het hier goed aan? Dan helpt dit jullie de rest van de relatie.

Fase #4 Kalme wateren

Hierna beginnen jullie aan een fase, waarin jullie je in een flow begeven. Jullie hebben elkaar goed leren kennen, weten wat jullie aan elkaar hebben én zitten duidelijk op één level qua communicatie. Ook hebben jullie de minder leuke dingen aan elkaar geaccepteerd en weten jullie hoe je hier mee om moeten gaan. Dit is dan ook een fase die best lang kan duren!

Fase #5 De toekomst

Wanneer je in deze fase terecht komt met je lover is er vaak sprake van commitment. Dit kan door middel van trouwen of een samenlevingscontract, maar ook gewoon door de keuze om te gaan samenwonen. Dit is uiteraard geen garantie voor een positieve afloop van je relatie, maar het betekent wel een nieuwe fase. Een fase waarin jullie samen kijken naar jullie toekomst.

Lees ook: Deze fout maak jij in een relatie volgens je sterrenbeeld