Fabels rondom acne, ze blijven bestaan. Geïnspireerd op de wijze lessen van cosmetisch arts Jetske Ultee en haar lijst met feiten en fabels help ik ze graag voor eens en voor altijd de wereld uit.

Picture by Unsplash
Picture by Unsplash

Is het zo dat je over acne heen kan groeien?

Een van de grootste misverstanden is wel dat je “eroverheen moet groeien’. Ook adult acne komt geregeld voor. Het is zo belangrijk om acne meteen goed aan te pakken, anders kan het van kwaad tot erger worden en zit je straks met littekens.

Krijg je van het eten van chocola puisten?

Voeding speelt deels een rol. Het is bekend dat voeding die je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt acne kan verergeren. Chocola is daarvan een goed voorbeeld. Zeker de melkvariant. Maar dus ook snoep, koek, chips en taart. Ook melkproducten lijken acne te kunnen verergeren. “Vet’ eten heeft vrijwel geen invloed op acne blijkt uit onderzoek. Wat wel invloed kan hebben is wanneer je vaak in een vettige omgeving verkeert; werken in een keuken/snackbar bijvoorbeeld.

Is acne besmettelijk?

Nee, acne is niet besmettelijk. Acne is de reactie van het lichaam op de P. acnes bacteriën, naast andere factoren, zoals verhoogde talgproductie. Je kunt geen acne krijgen van iemand anders.

Mag je puistjes uitknijpen?

Dit is echt een no-go! Het uitknijpen van puistjes kan juist weer leiden tot meer ontstekingen en uiteindelijk zelfs littekens waar je heel moeilijk vanaf komt. Als je het dan toch doet, doe het dan op z’n minst met schone handen, nooit je nagels en gebruik een tissue.

Helpt tandpasta om puistjes uit te drogen?

Dit raad ik je niet aan. Tandpasta irriteert niet alleen de huid, het kan ook nog eens zorgen voor nieuwe puistjes.

Wat kun je dan doen om een puistje zo snel mogelijk weg te krijgen?

Breng zodra je een puistje ziet verschijnen wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid. Deze stoffen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Daaroverheen kun je een exfoliant met salicylzuur gebruiken; salicylzuur maakt de porie schoon. Alleen als je echt iets belangrijks hebt en het puistje een wit puntje heeft dan kun je er heel voorzichtig met een gesteriliseerd naaldje in prikken en hem uitdrukken uitgelegd zoals bovenstaand.

Is acne erfelijk?

Hét gen voor het ontstaan van acne is nog niet gevonden, wel blijkt dat acne vaak in de familie zit. Als een van je ouders vroeger ernstige acne heeft gehad, is de kans groot dat je hier zelf ook last van gaat krijgen. Maar dat betekent niet dat je het dan maar gewoon moet “accepteren’. Er zijn een hoop mogelijkheden om te zorgen dat jij het zoveel mogelijk onder controle krijgt.

Is zon voor goed acne?

Er wordt vaak gedacht dat de zon helpt bij acne. Dit komt doordat het bruine kleurtje wat de huid krijgt door de zon, de acne enigszins minder laat opvallen. Helaas zal het je acne niet helpen op de lange termijn, het zal het zelfs verergeren. Je huid droogt in eerste instantie uit, maar daarna “herstelt” de huid zich weer door zich dikker te maken en door de talgproductie te verhogen. Twee van de factoren die acne kunnen veroorzaken…

Verergert zweten acne?

Het is een misvatting dat alleen zweten voor acne zorgt. Maar, zweet in combinatie met strakke kleding en wrijving, kan wel voor acne uitbraken zorgen. Draag je misschien een pet of hoofdband tijdens het sporten? Dit kan zorgen voor een uitbraak op je voorhoofd. Het is dus heel belangrijk om altijd je gezicht en lichaam te reinigen na een work-out.

Moet ik met acne regelmatig naar de schoonheidsspecialist?

Hoewel er echt kundige mensen zijn, kan een behandeling bij de schoonheidsspecialiste ook zomaar voor meer problemen zorgen. De gebruikte producten (scrubs) of behandelmethoden (stomen, uitknijpen) zijn te irriterend voor de onrustige huid, waardoor alleen maar meer puistjes ontstaan. Ga altijd naar een kundige arts met een acne(gevoelige)huid.

Lijkt het je fijn om je huid extra aandacht te geven aankomende herfst en winter? Doe dat dan met deze tips:

Lees ook: De 10 winterhuidtips