Sproetjes zijn op dit moment mega hot. Zelfs zo hot, dat men ze met een potlood op het gezicht tekent. Maar ontzettend veel mensen die daadwerkelijk sproetjes hebben zijn er niet blij mee en hebben ze liever niet dan wel. Dat terwijl ze zo mooi zijn op het gezicht! Waarom hebben sommige mensen deze mooie gekleurde vlekjes wel en andere niet?

sproetjes-fem-fem

Sunblock

Sproeten zijn kleine stukjes huid die een hoog level aan Melanine bevatten. Dit is het pigment dat onder andere verantwoordelijk is voor de kleur van je huid, haar en ogen. Dit stofje maakt bepaalde delen van je huid dus donkerder, waardoor ze werken als een sunblock. Bij de een vormt het zich evenredig op de huid en bij de ander hoop het zich op, waar dus sproetjes uit ontstaan.

Kleurtje van de zon

Sproetjes worden donkerder in de zon. Dit komt ook door de melanine. Maar waarbij ze dus in de zomer meestal donkerder worden, vervagen ze in de winter dus ook weer net zo goed. Dit is dus waarom mensen ‘opeens’ sproetjes kunnen hebben in de zomer terwijl die er niet in de winter waren.

Niemand wordt geboren met sproetjes

Wist je dit? Geen een baby wordt geboren met sproetjes. Kan jij je namelijk een baby herinneren die dit wel had? Precies, geen een! Je huid moet namelijk blootgesteld worden aan zonlicht, voordat er sproetjes kunnen ontstaan.

Erfelijk

Ook al zie je ze dus niet bij een pasgeboren baby, het gen kan wel degelijk aanwezig zijn in het lichaam wat het erfelijk kan maken. Sproetjes zijn gelinkt aan het gen, MC1R, dat er ook voor zorgt welke kleur ogen je hebt. Wanneer dit gen niet actief is maakt je lichaam meer eumelanine aan. Dit zorgt ervoor dat je dus donker haar hebt en beter beschermd bent tegen de zon. Als dit gen wel actief is maakt je lichaam meer pheomelanine aan. Hierdoor heb je licht haar en een veel grotere kans op sproetjes

Niet alle gingers hebben sproeten, en niet iedereen met sproeten is ginger

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Mooi is het menselijk lichaam toch ook hé?


Dit bericht bekijken op Instagram

Binnekort interview in @wendyonlinenl over hoe ik dacht en denk over mezelf en uiterlijk ?? #wendymagazine

Een bericht gedeeld door Darryll Montell van Leijen (@montellvanleijen) op

Lees ook: vrouwen met sproeten zijn prachtig.