Heb jij wel eens ruzie gemaakt via een scherm? Waarschijnlijk wel. Wist je dat daar een naam voor is? Fexting komt steeds vaker voor en dat is slecht nieuws. Wij vertellen je wat het is, waarom we het doen én hoe je het voortaan kunt voorkomen.

fexting voorkomen 2

Wat is fexting?

Maak kennis met fexting: iets dat je waarschijnlijk al vaker hebt gedaan zonder dat je wist dat dit ook echt een naam heeft. Fexting betekent eigenlijk gewoon: fighting over text. Dus: ruzie maken via WhatsApp of op een andere manier via je telefoon of een scherm. We hebben het dan over kortaf antwoorden, negatieve emoji’s gebruiken, berichten lezen zonder te antwoorden en grof taalgebruik gebruiken.

Waarom doen we het?

Tsja, waarom sturen we dan zo nu en dan een boos berichtje naar iemand anders? Dat kan veel verschillende redenen hebben. De meest voorkomende reden is dat het eigenlijk gemakkelijker is om te typen wat je dwars zit in plaats van te vertellen wat je dwars zit. Je hoeft iemand namelijk niet in z’n ogen aan te kijken en juist dat is hetgeen dat een beetje spannend kan zijn. Verder geven we onszelf bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om wat langer na te denken over een reactie, doordat je niet meteen hoeft te reageren.

Hoe voorkom je het?

Fexting, oftewel ruzie maken via een scherm, is eigenlijk niet de goede way to go. Het lijkt zo verleidelijk, maar toch kun je het beter niet doen. Dat komt doordat er misverstanden kunnen ontstaan wanneer je elkaar alleen benaderd via een berichtje. Je kunt berichtjes namelijk verkeerd interpreteren, waardoor het uiteindelijk op lange termijn kan zorgen voor een wrok en te weinig communicatie. Je wil dit dus gewoon voorkomen, maar hoe doe je dit?

Het belangrijkste dat je kunt doen, is je problemen zo snel mogelijk in real life uitpraten. Ga bij jezelf na wat je nu precies vervelend vindt en waarom. Daarna maak je een afspraak met degene die je zou willen spreken om het uit de wereld te krijgen. Lukt dat nou niet fysiek? Dan kun je er beter voor kiezen om te videobellen. Zo zie je namelijk ook emoties van degene met wie je praat. Oh enne, heb je ruzie met je partner? Dan zou deze vraag wel eens van pas kunnen komen om het op te lossen.