Zodra de temperaturen stijgen, hebben we automatisch minder trek in zware maaltijden. Even geen risotto of orzo meer. Maar, dat betekent niet dat we genoegen hoeven te nemen met een saaie cracker of droge salade. Deze vijf lichte lunchideeën zijn snel, fris én makkelijk te maken – ideaal voor op je (thuis)werkdag, picknick in het park of zonnig balkonnetje.
1. Vietnamese rijstpapierrolletjes met mango, garnalen en verse kruiden
Deze zomerse rolls zijn een feestje om te maken én om op te eten. Week rijstpapier, vul met plakjes
mango, gekookte garnalen, verse koriander en munt. Rol strak op en serveer met een zelfgemaakte dipsaus van hoisin, limoensap en een snuf chili.
Vegetarische twist: Vervang garnalen door gebakken tempeh of avocado.
2. Courgette-ricottataartjes met citroen en dille (zonder deeg!)
Een lichte hartige 'quiche' maar dan zonder korst. Rasp courgette, meng met ricotta, citroenrasp, dille en ei. Giet het mengsel in muffinvormpjes en bak 20 minuutjes in de oven. Heerlijk warm én koud.
Bonus: Je kunt ze makkelijk meenemen voor een lunch in het park.
3. Geroosterde perzik met burrata, pistache en balsamico
Grill gehalveerde perziken kort in de grillpan, leg ze op een bord met burrata, strooi er gehakte pistachenootjes over en druppel er wat balsamicocrème op. Fris, romig, knapperig: dit is alles wat je wil.
Tip: ook lekker met prosciutto voor een zoute touch.
4. Koude sobanoedels met sesamdressing, komkommerlinten en radijs
Kook sobanoedels, spoel koud af. Meng met een dressing van tahin,
sojasaus, limoensap en een beetje honing. Voeg dunne linten komkommer toe, fijngesneden radijs en top af met sesamzaadjes en verse koriander.
Fris én voedzaam. Ideaal als je even wat anders wil dan brood.
5. Bloemkoolsteak met harissayoghurt en granaatappelpitjes
Snijd dikke plakken bloemkool, bak of grill ze tot goudbruin. Serveer met een saus van Griekse yoghurt gemengd met harissa, en strooi er granaatappelpitjes en koriander overheen. Warm of lauw geserveerd: altijd een succes.
Extra lekker: een handje geroosterde amandelen voor wat crunch.