Omdat je vaak door het horeca-bos de leuke tafeltjes niet meer kunt vinden. Omdat je het liefst wel ergens aanschuift waar ze lekkere wijn schenken, je niet kunt kiezen omdat alles op de kaart even heerlijk is, de bediening geboren is om in de horeca te werken en het interieur Insta-waardig is. Maar waar vind je die echte parels? Die restaurants die het recept vormen voor een avond met een gouden randje? Nou, dat ga je elke vrijdag van ons horen. Overdag schrijft Maud voor FEM FEM, maar daarna vind je haar op het terras, in een koffietent of een
restaurant. Dus, elke vrijdag tipt onze eigen Maud je de lekkerste/leukste/beste horeca in
Crème de la FEM, al dan niet om meteen te reserveren.
Amsterdamse horeca
Ik begin met een tip uit
de Amsterdamse horeca. Want jeetje, daar is veel te kiezen. Denk je dat je een goed lijstje met favorieten hebt, worden er weer nieuwe - minstens net zulke geweldige - geopend. Het ene nog hipper dan het ander. De knappe interieurs, goed gevulde menu-kaarten en
shared dining experiences vliegen je om de oren. Extra moeilijk om te kiezen, dus. Nou, ik heb een geweldige tip voor je. En wel in Amsterdam Oud-West in de altijd gezellige Jan Pieter Heijestraat.
Hip maar knus
Ten eerste wil ik het even hebben over het interieur. Daar scoren ze namelijk punten mee. Veel nieuwe restaurants kiezen voor een minimalistisch interieur en, begrijp me niet verkeerd, dat vind ik prachtig. Maar, toch doet het vaak wat af aan de gezellige, drukke, restaurantsfeer. En daar hou ik nu juist zo enorm van. Bij Gitane hebben ze dat helemaal begrepen. De inrichting is hip én knus. Precies wat ik wil. Oude tegels, glas in lood, houten tafeltjes maar strakke vormgeving, lichte muren en creatief vormgegeven terrasbanken.
Bekend met het concept?
Meestal ben ik wat huiverig als het gaat om shared dining. Begrijp me niet verkeerd: ik hou ervan gerechten te delen. Er is weinig wat me zo gelukkig maakt als een tafel vol met kleine hapjes. Maar laten we eerlijk zijn: het wordt momenteel een beetje uitgemolken. De ober die vraagt of we bekend zijn met het 'concept' kennen we inmiddels wel.
Toch was ik er bij Gitane ontzettend blij mee. Het eten was namelijk ver-ruk-ke-lijk. Dus hoe meer gerechten er op tafel stonden, hoe beter. Dikke tip: bestel de burrata en de spitskool. En nee, niet de standaard burrata. Ze serveren hem met meloen, ouzo, korianderzaad, tomaat en rozenazijn. Een verrassende combi van ingrediënten wat dit gerecht tot een ware smaakexplosie maakt. De spitskool van de barbecue is ook een topper. De Thaise salade en pindasaus maken hem helemaal af.