Boodschappen doen is allang niet meer alleen een praktische bezigheid. In 2025 is je boodschappentas een stijlstatement geworden — net als je tas, sneakers of koffiebeker. Waar we een paar jaar geleden nog een beetje ongemakkelijk met een AH-tasje vol huismerken over straat liepen, pakken we onze boodschappentas nu uit op TikTok. Het liefst is-ie gevuld met biologische eieren, lokale kazen en ambachtelijke croissantjes.
Boodschappen als statussymbool
Op het populaire Instagram-account Havermelkelite werd onlangs een treffende observatie gedeeld: in een tijd waarin de prijzen van basisproducten door het dak gaan, is het hebben van een volle boodschappentas ineens een soort luxe geworden. Een statussymbool. En dat zie je terug op social media.
Van paniek bij olijfolie tot een nieuwe vorm van luxe
“Alleen al het idee van een nieuwe fles olijfolie kopen bezorgt veel mensen paniek”, klinkt het in de video. Begrijpelijk, want een fles kost al snel €9. Omdat de supermarkten te duur zijn geworden trekken we dus massaal naar de markten. Onder het mom van verser en biologischer geven we daar als ons geld uit aan basisproducten. Online worden talloze video’s gedeeld waarin mensen trots de biologische vondsten van de Noordermarkt uitpakken. Het gaat hier om doodnormale, basisproducten. Denk: broccoli, scharreleieren en een stuk kaas - niet bepaald spannende content, zou je denken. Maar deze TikToks trekken tienduizenden views.
En het is niet alleen in
Nederland een trend. In Amerika heb je Erewhon, een extreem luxe
supermarkt, inmiddels berucht (en beroemd) door het aanbieden van Japanse aardbeien voor 20 dollar per stuk. Het zouden 'de lekkerste aardbeien ooit' zijn. Bizar? Zeker. Fascinerend? Absoluut.
De boerenmarkt als chique uitje
Waar we vroeger als zaterdagmiddagactiviteit langs de Bijenkorf gingen, gaan we nu voor de biologische markt. Of voor de landbouwsupermarkten. Grote winkels, rustige sfeer, producten uit de regio. Denk aan lokale honing, melk van koeien uit de eigen weide, en verse croissants.
Je boodschappen kopen op zo'n plek voelt kalmerend, authentiek, bijna therapeutisch. In schril contrast met de stressvolle en overvolle stadse supermarkten. Maar tegelijkertijd is het ook wrang. Want een goedgevulde boodschappentas vol voedzame, verse producten zou geen privilege moeten zijn.
Viral eieren
Dat eten geen luxe zou moeten zijn, snappen sommige merken als geen ander. Zo verkocht skincaremerk
The Ordinary eerder dit jaar eieren in hun winkels in New York - voor een spotprijs. Gewoon, om een statement te maken over de absurd hoge prijzen en om iets terug te geven aan hun community. De actie ging compleet viraal, want het raakte een gevoelige snaar: eten hoort geen luxe te zijn.
Wat zegt dit over onze maatschappij?
Het feit dat een volle boodschappentas - gevuld met basics als eieren, broccoli en kaas - nu als luxe wordt gezien, zegt veel over de huidige staat van onze maatschappij. Waar verse producten ooit vanzelfsprekend waren, zijn ze nu een privilege geworden dat online wordt gevierd als statussymbool. Tegelijkertijd is er een tegenbeweging gaande: merken als The Ordinary laten zien dat eenvoud, transparantie en betaalbaarheid óók aantrekkelijk kunnen zijn, juist omdat ze een zeldzaamheid zijn geworden. In een tijd waarin alles duurder voelt, wordt ‘normaal’ steeds revolutionairder.