Het is 's ochtends heerlijk wakker worden met een koffie'tje met opgeschuimde havermelk. Sommigen drinken er iedere ochtend standaard eentje en hebben gaandeweg de dag ook zeker nog zin in twee á drie bakken koffie. Anderen vinden één a twee koffie's per week al meer dan genoeg. Maar wat doe je dan met dat pak havermelk wat open staat? Weggooien of toch nog even proberen? Zó lang kun je een pak havermelk bewaren.
Kan plantaardige melk bederven?
Mocht je ooit gedacht hebben dat het wel even houdbaar is omdat het niet van een koe is, moet je daar misschien even op terugkomen. Zowel plantaardige melk als koemelk kan namelijk gewoon bederven. Dit komt om dat er bij het openen van een pak bacteriën of schimmels bij komen. Dit komt omdat deze gewoon altijd in de lucht kunnen zitten. Iedere keer dat je het pak opent, bestaat er de kans dat dit gebeurt. Hoe vaker je het pak openmaakt, hoe meer kans op een bacterie of schimmel. Eén bacterie of schimmel is overigens al genoeg om de melk te laten bederven!
Dat je dus wel scherp moet zijn, is bij deze bewezen. Toch geldt voor plantaardige melk zoals havermelk wel dat het iets minder goed vertoeven is voor bacteriën en schimmels. Er zitten namelijk minder voedingsmiddelen en suiker in. Daarnaast hoeft het niet zo'n vaart te lopen met de minder schone lucht om ons heen. Het kan zomaar zijn dat de lucht helemaal geen bacteriën en schimmels bevat, waardoor de melk prima langer te bewaren is dan de vijf dagen die op de verpakking staan.
Havermelk bewaren
Eigenlijk is het belangrijk dat je vooral je gezonde verstand gebruikt en tussendoor goed oplet. Laat het pak dus niet langer openstaan dan nodig en bewaar hem ten alle tijden in een goed gekoelde koelkast. Begin je te twijfelen aan de houdbaarheid van de melk? Gooi het dan niet meteen weg, want het kan zomaar zijn dat het nog prima te gebruiken is. Als het nog prima ruikt en er normaal uitziet, kun je de havermerk bewaren en nog prima door je koffie heen doen!