e bikes 33

Iedere avond een kopje: thee zit bomvol met gezondheidsvoordelen

We drinken thee om allerlei redenen, om te ontspannen, om op te warmen op een koude winterdag, of om een verkoudheid te bestrijden met een lepeltje honing erin. Thee is een vast ritueel van onze dagelijkse routine. We schenken het wanneer de kinderen thuiskomen, vaak met een koekje erbij. En als er visite komt met een stukje chocolade. Maar wist je dat thee ook vol zit met gezondheidsvoordelen?

Thee is de perfecte dorstlesser en ontspanner

Thee is niet alleen een heerlijke dorstlesser, maar ook een makkelijke manier om voldoende vocht binnen te krijgen. Daarnaast werkt thee ontspannend. Dit komt niet alleen door de warmte van de drank, maar ook door L-theanine, een stofje in thee dat helpt je stressniveau te verlagen en je een kalm gevoel geeft.

Wat is thee eigenlijk precies?

We noemen bijna alle warme drankjes thee: gemberthee, muntthee, kamillethee en bosvruchtenthee. Technisch gezien klopt dat niet. Officieel zijn vruchtenthee en kruidenthee geen echte thee, omdat ze niet van de theeplant komen. Het zijn kruideninfusies. Echte thee, zoals zwarte en groene thee, wordt gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant.
Andere officiële theesoorten zijn:
  • Oolong: een thee die qua smaak en bewerking tussen groene en zwarte thee in zit.
  • Puerh: thee van gefermenteerde bladeren, bekend om zijn aardse smaak.
  • Matcha: groene thee in poedervorm, waarbij je de gemalen theebladeren zelf drinkt in plaats van alleen het aftreksel.
  • Witte thee: gemaakt van de jongste knoppen van de theeplant en het minst bewerkt.
  • Gele thee: gemaakt van gestoomde bladeren, een zeldzamere theesoort.

Gezondheidsvoordelen van kruiden- en vruchtenthee

Hoewel kruidenthee en vruchtenthee technisch gezien geen echte thee zijn, hebben ze wel hun eigen gezondheidsvoordelen en staan ze zelfs in de 'Schijf van Vijf'.
  • Kamillethee en lavendelthee: bekend om hun kalmerende eigenschappen, helpen ze bij stress en slaap.
  • Gemberthee: ideaal bij misselijkheid en een opgeblazen gevoel.
  • Pepermuntthee: helpt bij de spijsvertering en verlicht een opgeblazen gevoel.
  • Rooibosthee: rijk aan antioxidanten, cafeïnevrij en goed voor de huid en nachtrust.

De gezondheidsvoordelen van zwarte en groene thee

Het dagelijks drinken van thee kan veel gezondheidsvoordelen hebben. Drie kopjes zwarte of groene thee per dag kan het risico op een beroerte verlagen. Groene thee versterkt je botten, terwijl zwarte thee zorgt voor een frisse adem. Ook kan het drinken van drie kopjes groene of vijf kopjes zwarte thee per dag helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het risico op diabetes type twee.
Thee is niet alleen lekker en ontspannend, maar ook goed voor je gezondheid. Of je nu geniet van een kopje groene thee, zwarte thee, of een kruidenthee, je doet je lichaam er een groot plezier mee.