waarom jij niet kan stoppen met eten

Kan jij niet stoppen met eten? Dít is waarom volgens experts

Food & Drinks01 apr , 10:21 doorFloor Velthuis
Dit klinkt je vast bekend in de oren: je pakt een koekje uit de trommel en dertig minuten later is het blik he-le-maal leeg. Vervolgens baal je er ontzettend van en zit je de rest van de dag met een schuldgevoel. Wat blijkt nu, er zit een duidelijk oorzaak achter dit probleem, namelijk dopamine!

Dopamine: de grote verleider

Ultrabewerkt voedsel maakt het ons zo lastig mogelijk om te stoppen met eten. We wéten dat het niet de gezondste keuze is, en toch blijven we dooreten. Amerikaanse onderzoekers hebben daar nu een verklaring voor: eten werkt bij sommige mensen verslavender dan bij anderen. En daar speelt dopamine een cruciale rol in.
Dopamine is hét beloningsstofje van je hersenen. Doe je iets leuks of eet je iets lekkers? Dan kan je rekenen op een dopaminepiek. En juist die piek maakt dat je het gedrag opnieuw wilt herhalen. Je hersenen schreeuwen als het ware: 'Doe het nog een keer!' Geen wonder dat je na dat ene koekje niet meer kunt stoppen.

Van milkshake naar té veel koekjes

Tijdens het onderzoek kregen alle deelnemers een vette, ultrabewerkte milkshake. Wat gebeurde er? Bij sommige deelnemers schoten de dopaminelevels omhoog, bij andere bleef het gelijk of was er zelfs een daling te zien. De deelnemers waarbij de dopaminelevels omhoog schoten, aten naderhand ook nog eens twee keer zoveel koekjes als de controlegroep. Voor sommigen deelnemers was er dus duidelijk een 'beloning' in de vorm van dopamine na het eten van het ongezonde voedsel, waardoor het moeilijker bleek om te stoppen met eten.

Verslaving of ongezonde gewoonte?

Dit sluit aan bij eerder onderzoek: sommige mensen zijn gevoeliger voor verslavingen. Denk aan nicotine of alcohol - en blijkbaar ook aan voedsel. Maar kan je eten echt vergelijken met dit soort middelen? Hierover verschillen de meningen.
Sommige wetenschappers vinden 'verslaving' een te zwaar label. Voedsel hoort ons aan te trekken, anders zouden we niet overleven. Toch beweren anderen dat de voedingsindustrie eten bewust onweerstaanbaar maakt. Zo blijven we kopen, eten en snakken naar meer.

Moeite met stoppen

Ligt niet kunnen stoppen met eten aan een gebrek aan wilskracht? Absoluut niet. Misschien zijn jouw hersenen gewoon gevoeliger voor voedselprikkels. Alleen hoeft dit niet te betekenen dat het onmogelijk is om een chipszak langer dan een dag in je kast te hebben liggen.
Wat helpt? Minder bewerkte voeding kiezen, zodat die extreme dopaminepiek uitblijft. Bewuster eten in plaats van gedachteloos een zak chips leegschudden. Weet je van jezelf dat je moeilijk kunt stoppen met chocola? Haal het dan niet in huis. Ook slaap en stress spelen een grote rol - een slaaptekort en teveel stress maken je nóg gevoeliger voor ongezonde trek.
Dus, voel je niet te schuldig als je een hele reep chocola hebt opgegeten. Wees je gewoon bewust van wat er gebeurt in je lichaam en brein. Hoe beter je jezelf begrijpt, hoe makkelijker het wordt om die eetbuien onder controle te krijgen. You got this!